De complexe structuur van onze hersenen regelt zeer veel processen in ons lichaam. Onze bewegingen en waarnemingen maar ook ons gedrag, spraakvermogen, bewustzijn en denken worden allemaal gestuurd door het zenuwstelsel.
Neurologen verdelen neurologische aandoeningen in verschillende categorieën:
- Neurovasculaire aandoeningen: zijn afwijkingen aan de bloedvaten in de hersenen of in het ruggenmerg. Denk aan een CVA of beroerte, een hersenaneurysma of een trombose.
- Neurodegeneratieve aandoeningen zijn ziekten van het zenuwstelsel waarbij zenuwcellen langzaam afsterven. Denk aan de ziekte van Parkinson, dementie, de ziekte van Alzheimer of de ziekte van Huntington.
- Neuromusculaire aandoeningen: tasten de spieren en/of de zenuwen aan. Denk aan polyneuropathie of ALS.
- Neuro-inflammatoire aandoeningen: zijn ontstekingen van het centraal zenuwstelsel (hersenen en ruggenmerg). Denk aan MS.
- Neurologische infectieziekten: neurologische infectieziekten zijn ontstekingen in de hersenen. Denk aan meningitis en encefalitis.
- Paroxysmale neurologische aandoeningen: zijn kortdurende aanvallen zoals pijn, ongecontroleerde spierbewegingen, bewustzijnsveranderingen die plotseling optreden en weer verdwijnen. Denk aan epilepsie.
- Hoofdpijn: een veelvoorkomend symptoom bij verschillende neurologische aandoeningen is hoofdpijn. We onderscheiden migraine, spanningshoofdpijn en clusterhoofdpijn.
- Slaapstoornissen: zijn aandoeningen die de slaap verstoren. Of het nu gaat om te weinig slaap, overmatige slaperigheid of aanhoudende vermoeidheid. Denk aan slapeloosheid, slaapapneu, narcolepsie, parasomnie, hypersomnie, verstoord slaapritme en rusteloze benen.
Last updated 06/05/2025