Nieuwsbrief februari

Beste lezer,

Naar maandelijkse gewoonte stuurt het Centrum voor genderzorg Antwerpen (CGA) je belangrijke updates en informatie voor iedereen die betrokken is bij onze zorg of op de wachtlijst staat. Zo blijf je op de hoogte van onze diensten, nieuwe ontwikkelingen en praktische informatie rond genderzorg.
Heb je vragen of behoefte aan extra toelichting? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

We staan voor je klaar om je te ondersteunen.

Met vriendelijke groet,
Het team van het Centrum voor genderzorg Antwerpen (CGA)

 

Psychosociale genderzorg bij ZAS voortaan terugbetaald

Sinds 1 januari 2025 wordt de psychosociale begeleiding bij het Centrum genderzorg Antwerpen (CGA) terugbetaald. Een belangrijke stap is in de ondersteuning van transgenderpersonen. Om gebruik te maken van deze conventie, moet je aangesloten zijn bij een Belgisch ziekenfonds en goedkeuring krijgen van een adviserend arts.

Neem een kleefbriefje van je mutualiteit mee naar een eerste gesprek, opvolggesprek met de psycholoog van het CGA of een consultatie bij de arts. Dat is essentieel voor je terugbetaling. Lees meer over de conventie transgenderzorg

Heldere kijk op gender en diversiteit

Verken je graag je genderidentiteit, -expressie, seksuele en romantische oriëntatie? Dan is de Genderbread Person iets voor jou. Op een erg visuele manier verdeelt het genderidentiteit, genderexpressie, biologische sekse en aantrekking (romantisch en seksueel) in overlappende spectrums. Zo benadrukt het dat gender complex en persoonlijk is.

Genderidentiteit is hoe iemand zichzelf voelt (man, vrouw, beide of geen). Genderexpressie gaat over hoe je dat toont aan de mensen rondom je, bijvoorbeeld via kleding of gedrag. Biologische sekse of geslacht verwijst naar fysieke kenmerken zoals chromosomen, hormonen, geslachtsdelen. Aantrekking beschrijft wie je romantisch of seksueel aantrekt.

Transmagazine, voor en door transgender- en genderdiverse personen

Elk jaar verschijnt in Nederland Transmagazine, een tijdschrift dat wordt gemaakt door en voor transgender- en genderdiverse personen. Naast het magazine beheert deze non-profitorganisatie een website boordevol leestips, kijktips en luistertips rond het thema genderidentiteit. Het magazine wordt volledig gedragen door vrijwilligers. 

Neem deel aan onderzoek naar kankerpreventie bij trans- en genderdiverse personen

Thomas Morehogeschool onderzoekt hoe kankerpreventie voor trans- en genderdiverse personen toegankelijker gemaakt kan worden via een digitale tool. Het onderzoek wil inzicht krijgen in de ervaringen van trans- en genderdiverse personen met borstkanker- en baarmoederhalskankerscreening of HPV-vaccinatie. 

Komt je geboortegeslacht niet overeenkomt met je genderidentiteit, ben je ouder dan 18 jaar en heb je interesse om deel te nemen aan het onderzoek? Stel je kandidaat! 

 

Hoe ontwikkelt je genderidentiteit zich?

Over genderontwikkeling bestaan heel wat misverstanden. Hoe ontwikkelt je genderidentiteit zich? En waardoor wordt ze beïnvloed? 

De ontwikkeling van je genderidentiteit verloopt in fases. Als baby herken je stemmen en gezichten. Pas rond 3 jaar begrijp je wat gender betekent. Vanaf 7 jaar worden je opvattingen over gender flexibeler.

Omgeving speelt een cruciale rol in de ontwikkeling van genderidentiteit. Kinderen leren al op jonge leeftijd via rolmodellen en culturele normen wat van hen wordt verwacht. Ouders, leerkrachten en vrienden dragen bij aan hoe kinderen gender ervaren, vaak via subtiele en stereotype boodschappen, maar soms ook via expliciete boodschappen zoals ‘jongens moeten sterk zijn’. 

Ook biologische factoren spelen een rol in de ontwikkeling van je genderidentiteit. Wetenschappers erkennen dat hormonen invloed hebben op de hersenen, maar kunnen moeilijk bepalen hoe biologische factoren gedrag precies vormen.

Onderzoek toont aan dat gender bovendien veranderlijk kan zijn. Je genderidentiteit blijft levenslang evolueren en staat in wisselwerking met de perceptie van het eigen lichaam en de sociale context. Het is een complex en levenslang proces waarin biologie, opvoeding, sociale invloeden en omgevingsfactoren samenkomen. Lees meer over genderontwikkeling.

 

CGA voortaan drie keer per week telefonisch bereikbaar

Vanaf 3 februari 2025 breidt het CGA zijn telefonische bereikbaarheid uit naar drie momenten per week:

  • maandag: 10.00 - 13.00 uur
  • woensdag: 13.00 - 16.00 uur
  • vrijdag: 10.00 - 13.00 uur

Tussen september en 31 december 2024 werden liefst 65 personen telefonisch geholpen.

 

Activiteiten

Wil je graag nieuwe mensen leren kennen? Of zoek je een praatavond? Bekijk ons activiteitenoverzicht van februari!

DatumActiviteitMeer info
6, 13, 20 en 27/02/2025GesprekIn het Roze Huis tussen 19 - 21 u in café Den Draak.
05/02/2025Open genderkring praatavondIn Gent elke eerste woensdagavond van de maand.
05/02/2025Ouderbijeenkomst TransParent Over identiteit. Van 19.30 - 22u in ZAS Cadix. Schrijf je in via [email protected].
12/02/2025Open genderkring praatavondIn Antwerpen elke tweede woensdagavond van de maand.
14/02/2025Chit chat caféElke tweede vrijdag van de maand in de Peperfabriek in Antwerpen.
19/02/2025Open genderkring praatavondOnline elke derde woensdagavond van de maand.
21/02/2025T-caféIn Antwerpen elke derde vrijdagavond van de maand vanaf 19u.
22/02/2025Ouderbijeenkomst TransParent Voorstelling Genderkring. In CAW Gent. Schrijf je in via [email protected].
30/03/2025T-DayStaat dit jaar in het teken van genderdiversiteit en expressie. In het Kursaal Oostende.