“Het moeilijkste aan hartfalen is dat het onzichtbaar is”

In de podcast Met het hart op de tong vertelt Indra hoe het voelt om te leven met hartfalen: een aandoening die voor de buitenwereld onzichtbaar is.
Getuigenis

Het verhaal van Indra  

Een jaar geleden kreeg Indra last van vermoeidheid. Ook na een deugddoende vakantie voelde ze zich niet beter. Met een druk op de borst en pijn in de linkerarm kwam ze uiteindelijk in het ziekenhuis terecht. “Mijn hart werkte nog maar voor 10 procent”, vertelt ze in de podcast. “Dat kwam binnen.”  

Over leven met hartfalen 

“Het moeilijkste aan hartfalen is dat het onzichtbaar is”, vertelt Indra. “Soms zou ik liever hebben dat ik helemaal in het gips lag. Dan zouden de mensen begrijpen dat er iets aan de hand is.” Dat haar hart minder goed werkt, merkt ze ook aan haar energieniveau. Ze vergelijkt het met de batterij van een gsm: op maandag is ze volledig opgeladen, maar als ze te hard over haar grenzen gaat, moet ze het de rest van de week bekopen. “Ik probeer nu zelf mijn energie meer te doseren”, legt ze uit. 

Soms wou ik dat ik in het gips lag, dat mensen zouden begrijpen dat er iets met me aan de hand is.

De begeleiding 

De diagnose kwam hard aan, maar Indra voelde zich goed omringd. “Chapeau voor het team waarin ik ben terechtgekomen”, zegt ze. “De volgende ochtend was er al een oplossing. Ze hebben ook meteen een psychologe naar mijn bed gestuurd, een topvrouw trouwens.” Na een goed gesprek kon Indra de klik maken en had ze weer een positieve kijk op de situatie, al bleef ze af en toe nog moeilijke momenten hebben.  

De behandeling   

Indra kreeg een pacemaker en een defibrillator ingeplant. Ze kreeg ook medicatie toegewezen die gelukkig meteen goed aansloeg. Vandaag heeft haar hart weer een normale capaciteit en een normale grootte. Bij het inplanten van het toestel hield de arts ook rekening met het esthetische aspect. “Hij heeft het toestel onder een spier geplaatst waardoor je niet meer ziet dan een sneetje.”  

Tips om ermee om te gaan 

Heeft Indra tips voor andere mensen die hetzelfde meemaken? “Geloof in de wetenschap”, zegt ze. “De technologie staat niet stil. En geloof ook in jezelf. De beginfase is een verschrikkelijk verhaal – het is een trauma dat je hebt opgelopen - maar het is belangrijk om verder te gaan. Niet iedereen begrijpt wat je doormaakt, dus je moet zelf de juiste vibe vinden om verder te gaan.” En een bonustip? “Ik heb ook veel gehad aan mijn hond”, lacht Indra. “Het helpt om een levend wezen in huis te hebben waarmee je naar buiten moet. Zo krijg je vanzelf wat frisse lucht binnen.” 

Beluister de volledige aflevering 

Over de podcast

Met het hart op de tong is een podcast over veerkrachtig leven met hartfalen. De reeks word uitgegeven door HeartsConnect, een lerend netwerk dat streeft naar een betere hartfalenzorg in Vlaanderen. De podcastreeks wil mensen die leven met hartfalen en hun naasten een hart onder de riem steken met bemoedigende verhalen.