Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke bezoekt begeleidingsprojecten rond werkhervatting

Op 28 april bezocht minister Frank Vandenbroucke ZAS Augustinus. Hij kreeg er uitleg over de projecten die patiënten en werknemers helpen om weer aan het werk te gaan na ziekte.
Nieuws

De arbeidsmarkt betreden na afwezigheid kan aanvoelen als een drempel. Zal het wel lukken? Is hetzelfde werk nog mogelijk? Niet alleen de gezondheid kan een bron van stress zijn, maar soms ook de onduidelijkheid over de mogelijkheden, administratie, rechten en plichten. Daarom bestaan er binnen ZAS begeleidingsprogramma’s voor patiënten, gebaseerd op jarenlange expertise over werkhervatting na ziekte of een blessure. 
 

Bezoek van Frank Vandenbroucke 

Op 28 april kwam Frank Vandenbroucke kijken naar deze projecten. Als Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid wil hij de vinger aan de pols houden op het vlak van de arbeidsre-integratie van patiënten en medewerkers. Hij werd vergezeld door kabinetsmedewerkers van ministers Demir en Gennez. Tijdens het bezoek spraken hij en de kabinetsmedewerkers zowel met zorgverleners als met ZAS-medewerkers over hun ervaring met de projecten.  

Werkschakel informeert en begeleidt

Een van die begeleidingsprojecten is Werkschakel. Elke ZAS-patiënt die na afwezigheid opnieuw aan het werk wil, kan met vragen terecht bij een coach. Die zoekt samen met een zorgprofessional naar oplossingen en antwoorden. Want vaak zijn er manieren om de terugkeer naar het werk vlotter te doen verlopen, zoals geleidelijke tewerkstelling, omscholing of aangepast werk.  

Het capaciteitenprofiel geeft duidelijkheid

Ook het capaciteitenprofiel (CAP) van de ZAS Pijnkliniek maakt het pad naar werkhervatting eenvoudiger. CAP is een hulpmiddel: een samenvatting, opgesteld door het multidisciplinaire team dat de patiënt begeleid heeft. Daarin staat wat een patiënt medisch gezien wel of niet kan. Het geeft de patiënt, maar ook begeleiders als VDAB en loopbaancoaches meer zicht op wat er wel of niet mogelijk is.  

Ook ondersteuning voor eigen medewerkers 

Niet alleen patiënten, maar ook de eigen medewerkers van ZAS worden ondersteund bij hun arbeidsre-integratie na ziekte. Intern staat het hr-team Welzijn klaar met informatie en begeleiding om de terugkeer naar het werk ook voor jou als ZAS-werknemer zo laagdrempelig mogelijk te maken.  

Meer weten over arbeidsre-integratie?

Ben je zelf afwezig geweest door ziekte of is je functie niet meer aangepast aan je gezondheid? Lees meer over arbeidsre-integratie op de pagina Werkschakel op de ZAS-website.

Willeke Dijkhoffz - CEO ZAS
dr. Marie Van Remoortere - Anesthesist ZAS
Nele Dekens - sociale dienst ZAS
Helga Coppens - Teamleider Welzijn