banner website

Levercirrose

cirrose
Bij levercirrose is er zo veel littekenweefsel in de lever ontstaan dat de structuur knobbelig wordt. Er is blijvende schade waardoor je lever niet meer werkt zoals het hoort.

Wat is levercirrose?

Een cirrose is het eindstadium van elke chronische leveraandoening. Bij een cirrose is het leverweefsel omgevormd tot kleine knobbels met daarrond littekenweefsel. Er is blijvende schade waardoor je lever niet meer werkt zoals het hoort. Door de cirrose kunnen er zich allerlei complicaties ontwikkelen.

Mogelijke complicaties

Je huid en/of oogwit gaan er geel uitzien.

Portale hypertensie is een verhoogde bloeddruk in de bloedvaten die het bloed van de ingewanden naar de lever brengen. De term 'portaal' verwijst naar de belangrijkste ader van de lever: de poortader. 

Opgelet: dit is niet hetzelfde als de bloeddruk die met behulp van een bloeddrukmeter aan de arm kan worden gemeten. 

Portale hypertensie kan leiden tot:

  • spataders in de slokdarm en de maag
  • een levensbedreigende bloeding, veroorzaakt door die spataders
  • vochtophoping in de buik
  • een vergroting van de milt
  • een daling van het aantal bloedplaatjes

Door de cirrose kan je lever gifstoffen niet meer goed afvoeren. Deze gifstoffen kunnen de hersenfunctie verstoren. 

Soorten levercirrose

Wanneer er complicaties aanwezig zijn, wordt gesproken van een gecompenseerde cirrose. Zijn deze complicaties er wel? Dan spreken we van een gedecompenseerde cirrose.

Behandeling

Er bestaat geen specifieke behandeling om cirrose te genezen, maar wel om verdere achteruitgang te voorkomen. De arts zal zich vooral richten op het behandelen en voorkomen van de complicaties.  

Complicaties tegengaan

Er kan medicatie gestart worden om het vocht in de buik af te drijven, de bloeddruk te verminderen en de verwardheid te behandelen. 

Bij levercirrose kan vocht zich ophopen in de buik. Bij een ascitespunctie halen we dat opgehoopt vocht weg, als dat niet gelukt is met medicatie. De ingreep gebeurt onder lokale verdoving, met een naald en een buisje (katheter). Dit vocht kan worden opgestuurd naar het labo voor verdere analyse.

Bij levercirrose kunnen er spataders ontstaan in de slokdarm en maag. Als medicatie niet helpt, kunnen we met een endoscopie rekkertjes rond de spatader plaatsen (elastic band ligation) of ze inspuiten met een verhardingsmiddel (sclerosering). Deze ingreep vindt meestal plaats onder algemene verdoving.  
 

Opvolging

Een cirrose zorgt voor een verhoogde kans op het ontwikkelen van leverkanker (hepatocellulair carcinoom). Daarom wordt er bij patiënten met cirrose om de 6 maanden een echo van de buik uitgevoerd als screening.

1 - 1 van 1