Dienst

Gastro-enterologie

Maag- en darmziekten, maag-, darm- en leverziekten
Heb je last van je slokdarm, maag, alvleesklier, galblaas, galwegen, darmen, lever of anus? Wij proberen uit te zoeken wat er aan de hand is en zorgen voor de juiste behandeling.

Wat is gastro-enterologie?

Op de dienst Gastro-enterologie onderzoeken en behandelen we aandoeningen die met je spijsvertering te maken hebben. Dat kunnen problemen zijn met je slokdarm, maag of darmen, maar ook je lever, galblaas, alvleesklier of anus. 

Maak een afspraak

Mogelijke klachten

De meest voorkomende klachten waarmee patiënten naar ons komen zijn (terugkerende) buikpijn, misselijkheid, winderigheid, krampen, een opgezette buik, reflux, constipatie, diarree, voedselintoleranties, geelzucht, een verlies aan eetlust, slikproblemen, eten dat niet wil zakken, jeuk of pijn aan de anus of bloed in de stoelgang.  

Hoe maak je een afspraak?

Vaak komen patiënten bij ons terecht via de huisarts, maar je kan ook rechtstreeks een consultatie bij de dienst Gastro-enterologie aanvragen. 

Vind een campus in jouw buurt

Onze specialisaties

IBD (Inflammatory Bowel Disease, ook gekend als inflammatoire darmziekte) is een langdurige ontstekingsziekte van de darmen. De twee bekendste vormen zijn de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. In ons IBD-centrum kan je als IBD-patiënt terecht bij artsen, verpleegkundigen, diëtisten, psychologen en chirurgen die binnen hun vakgebied allemaal expert zijn in chronische darmontstekingen. 

Ontdek ons IBD-centrum

Een endoscopie is een kijkonderzoek waarbij de arts een dunne buis inbrengt, bijvoorbeeld via je mond of je anus. Aan het einde van het buisje zit een lampje en een kleine camera. Daarmee kijken we in je lichaam. Sommige complexe of hoogtechnologische endoscopische onderzoeken mogen alleen door ervaren experts worden uitgevoerd. Die artsen en verpleegkundigen vind je bij EVA: de Endoscopie Vereniging van Antwerpen.

Lees meer over het EVA-team 

De dienst Gastro-enterologie wordt vaak de dienst voor maag- en darmziekten genoemd, maar die term is eigenlijk niet volledig. De lever is namelijk even belangrijk voor je spijsvertering. Die wordt ook door ons behandeld. De afdeling Hepatologie van een dienst MDL (maag-,darm- en leverziekten) houdt zich specifiek bezig met het onderzoeken en behandelen van aandoeningen aan de lever.

Het prikkelbare darmsyndroom is een functionele darmaandoening. ‘Functioneel’ betekent dat de darm niet werkt zoals het hoort, terwijl er geen afwijkingen zijn bij nakijken van maag en darmen. In het geval van een prikkelbare darm kan je last hebben van terugkerende buikpijn, een opgeblazen gevoel, winderigheid en constipatie of diarree. Bepaalde voeding kan de klachten erger maken.

Lees meer over functionele darmklachten 

Kanker is een ingrijpende diagnose. Als je die krijgt, dan wil je omringd worden door zorgverleners die gespecialiseerd zijn in het orgaan dat getroffen is, maar ook in oncologie. Dat is wat de Kliniek voor spijsverteringstumoren doet: de kliniek spitst zich toe op het behandelen van tumoren in het spijsverteringsstelsel. Ons gespecialiseerd team waakt erover dat jij de beste behandeling krijgt. 

Naar de Kliniek voor spijsverteringstumoren

Wanneer je darmklachten hebt, kan het zijn dat we een colonoscopie uitvoeren om te kijken wat er aan de hand is. Dat is een onderzoek van de dikke darm. Hiervoor gebruiken we een endoscoop: een buisje met op het einde een kleine camera. Die brengen we, onder verdoving als je dat verkiest, in via de anus. Als dat nodig is worden darmpoliepen verwijderd of nemen we stukjes darmweefsel om onder een microscoop verder te bekijken. 

Is er bij jou een colonoscopie gepland? Lees dan hier wat je kan verwachten. 

Welke lichaamsdelen behandelen we?

Hoe werkt je spijsvertering? Ontdek de weg die jouw eten aflegt vanaf het moment dat je het in je mond stopt. 

Wanneer je eten inslikt, komt het in je slokdarm terecht. Dat is een gespierde buis die het voedsel naar je maag duwt. In je maag wordt je eten verkleind en vermengd met zuur maagsap. Daarna gaat het naar je dunne darm. Aan het begin van je dunne darm zit je twaalfvingerige darm.

Voorbeelden van aandoeningen aan je slokdarm: Barrett-slokdarm, slokdarmkanker, refluxziekte.

In de dunne darm wordt voedsel verder verkleind. Voedingsstoffen worden via de darmwand opgenomen in je bloed. Als je lactose-intolerantie hebt, verwerkt je dunne darm dierlijke melk niet goed. Hierdoor krijg je darmklachten zoals buikpijn, winderigheid en diarree.

Voorbeelden van aandoeningen aan je dunne darm: lactose-intolerantie, coeliakie, ziekte van Crohn

De lever beschermt je lichaam tegen schadelijke stoffen. Hij controleert het bloed dat binnenkomt via de dunne darm. Worden er gifstoffen gevonden? Dan houdt de lever die tegen en breekt ze af. Alleen goede voedingsstoffen mogen door.

Voorbeelden van aandoeningen aan je lever: leververvetting, alcoholisch leverlijden, Hepatitis B, Hepatitis C 

Gal dient om vetten in je voedsel af te breken. De stof wordt aangemaakt door je lever en opgeslagen in je galblaas. Wanneer je veel vet hebt gegeten, stuurt je galblaas gal naar de dunne darm om het vet te helpen verteren.

Voorbeelden van aandoeningen aan je gal: galstenen

De pancreas of alvleesklier is een klier die enzymes produceert om voeding in de dunne darm te helpen verteren. De alvleesklier regelt ook de hormonen insuline en glucagon. Die hormonen houden je bloedsuikerspiegel op peil. 

Voorbeelden van aandoeningen aan je pancreas: pancreatitis, pancreasinsufficiëntie, pancreaskanker.

Je dikke darm haalt vocht en zout uit je verteerde voedingsstoffen. Wat overblijft is ontlasting, die met knijpbewegingen naar je endeldarm wordt gestuurd. De vezels in je voeding en voldoende vochtinname helpen om die uitwerpselen soepel genoeg te maken zodat je ze op het toilet makkelijk kan uitduwen.

Voorbeelden van aandoeningen aan je dikke darm: prikkelbare darm, ziekte van Crohn,  colitis ulcerosa, darmkanker, diverticulose.

De endeldarm is het allerlaatste stukje van je darmen, dat uitmondt in de aars, ook wel anus genoemd. De anus heeft een kringvormige spier die ervoor zorgt dat je ontlasting wordt opgehouden en wordt afgevoerd door het ontspannen van deze spier.  

Voorbeelden van aandoeningen aan je endeldarm of anus: bloed in de stoelgang, aambeien, scheurtje of een abces, ziekte van Crohn.  

Tip: laat je preventief testen

Dikkedarmkanker kan in een vroeg stadium opgespoord worden. Ontdek hier hoe jij je preventief kan laten testen.

Bevolkingsonderzoek dikkedarmkanker

Je staat er niet alleen voor

Laatst bijgewerkt op 24/07/2024
1 - 12 van 26
Filters
Locatie
Gastro-enterologie Kliniek voor spijsverteringstumoren

Dr. Thomas Botelberge

ZAS Augustinus
Gastro-enterologie

Dr. Ingrid Buytaert

ZAS Augustinus ZAS Sint-Jozef
Gastro-enterologie

Dr. Filip Couturier

ZAS Augustinus ZAS Vincentius
Gastro-enterologie Kliniek voor spijsverteringstumoren

Dr. Michael Fried

ZAS Middelheim
Gastro-enterologie Kliniek voor spijsverteringstumoren

Dr. Isabelle Maurissen

ZAS Augustinus ZAS Sint-Jozef
1 - 9 van 10
Filters
Locatie

Colonoscopie

coloscopie, endoscopisch onderzoek van de dikke darm, darmonderzoek
Een colonoscopie is een onderzoek van de dikke darm. Hiervoor gebruiken we een endoscoop: een buisje met op het einde een kleine camera. Die brengen we voorzichtig in via de anus.

Echo-endoscopie

Hiervoor brengen we via je mond of anus een buisje in, met op het uiteinde een echoapparaat. Daarmee bekijken we je spijsverteringskanaal. Soms nemen we weefsel af voor onderzoek.

Enterescopie

Bij een enteroscopie onderzoeken we de dunne darm met een endoscoop. Dat is een buisje dat we inbrengen via de mond of anus. Soms nemen we stukjes van de wand voor onderzoek.

ERCP

Endoscopische Retrograde Cholangio Pancreaticografie
Met een ERCP brengen we een contrastvloeistof aan in je galwegen. Zo kunnen we duidelijke foto’s maken van je galwegen en pancreas en problemen vaststellen of behandelen.

Gastroscopie

Bij een gastroscopie onderzoekt de arts de slokdarm, maag en twaalfvingerige darm met een endoscoop. Dat is een soepel buisje dat via de mond wordt ingebracht. 

Lactose-intolerantietest

lactose-blaastest, waterstof-ademtest
Met een lactose-tolerantietest testen we of je lichaam melkproducten van dieren goed kan verteren. Je drinkt een vloeistof met lactose. Daarna testen we je elk half uur je adem.

Leverbiopsie

leverpunctiebiopsie
Bij een leverbiopsie neemt de arts een klein stukje weefsel van de lever weg. Dat stukje weefsel noemen we een biopt. Het biopt onderzoeken we daarna onder de microscoop.

Pill-camera-onderzoek

capsuleonderzoek, videocapsule-endoscopie (VCE)
Bij dit onderzoek slik je een minuscule camera in. Die is maar zo groot als een vitaminepil. Daarmee kunnen we de binnenkant van je darmen filmen en zo afwijkingen opsporen.

Single Balloon Enteroscopie (SBE)

SBE is een onderzoek van de dunne darm via een endoscoop met een ballon eraan. Door die op te blazen en leeg te laten kan de endoscoop zich diep door de dunne darm bewegen.
1 - 9 van 10
Filters
Locatie

BARXX-behandeling

Barrx Radiofrequency Ablation System, RFA
Met de BARXX-methode verwijderen we beschadigd slijmvlies in de slokdarm voordat het kanker kan worden.

Cholangioscopie

Cholangioscopie is een ingreep om de galwegen te onderzoeken of behandelen. De arts brengt een flexibele, dunne buis via het biopsiekanaal van een moeder-endoscoop in de galweg.

Dilatatie

Bij een dilatatie rekken we een orgaan dat te nauw is, voorzichtig weer open. Meestal gebruiken we hiervoor een soort ballon of een buisje (sonde).

Endoscopische behandeling van een Zenker-divertikel

Bij deze ingreep maken we een sneetje in de slokdarm om een Zenker-divertikel te behandelen. Een Zenker-divertikel is een uitstulping in je slokdarm.

Endoscopische mucosale resectie (EMR)

Bij een EMR halen we slijmvlies weg uit je slokdarm, maag of dikke darm. Dat slijmvlies onderzoeken we. Daarna proberen we het slechte weefsel weg te nemen.

Endoscopische submucosale dissectie (ESD)

ESD is een manier om afwijkend weefsel van het slijmvlies in de slokdarm, darm of maag weg te halen. Hiervoor brengt de arts kleine instrumenten in via een endoscoop.

ERCP

Endoscopische Retrograde Cholangio Pancreaticografie
We brengen een contrastvloeistof aan in je galwegen of pancreasgang om er beter beelden van te kunnen maken. De arts gaat na wat het probleem is, en kan het ook meteen behandelen.

Maagballon

Een maagballon is een ballon die we in je maag plaatsen. Hierdoor voelt het alsof je maag sneller vol is. Het is een manier om gewicht te verliezen. De ingreep is zeldzaam.

POEM-operatie

heller myotomie, perorale endoscopische myotomie
POEM is een ingreep om achalasie te behandelen. De arts snijdt de onderste kringspier van de slokdarm door, zodat voedsel weer beter van de slokdarm naar de maag kan.
1 - 7 van 7
Route 4

ZAS Hoge Beuken

Commandant Weynsstraat 165 , 2660 Hoboken
Contacteer

Contacteer Gastro-enterologie in ZAS Hoge Beuken

Bel ons

Afspraak maken

Vind een zorgverlener

Route 124

ZAS Middelheim

Lindendreef 1 , 2020 Antwerpen
Contacteer

Contacteer Gastro-enterologie in ZAS Middelheim

Bel ons

Afspraak maken

Vind een zorgverlener

Route 49

ZAS Palfijn

Lange Bremstraat 70 , 2170 Merksem
Contacteer

Contacteer Gastro-enterologie in ZAS Palfijn

Bel ons

Afspraak maken

Vind een zorgverlener

1 - 4 van 4
Filters
Cover page of the brochure Wat moet je weten over het capsuleonderzoek Wat moet je weten over het capsuleonderzoek
Cover page of the brochure Vezelarme menusuggestie Vezelarme menusuggestie
Cover page of the brochure Vezelarm dieet Vezelarm dieet
Cover page of the brochure Vezelarm dieet zonder toegevoegde suikers Vezelarm dieet zonder toegevoegde suikers
Cover page of the brochure Slokdarmmanometrie Slokdarmmanometrie
Cover page of the brochure Wat moet je weten over een rectale echo-endoscopie Wat moet je weten over een rectale echo-endoscopie
Cover page of the brochure Onthaalbrochure verpleegeenheid 4 - SA Onthaalbrochure verpleegeenheid 4 - SA
Cover page of the brochure Onthaalbrochure D05SV Gastro/Neuro/Endocrino Onthaalbrochure D05SV Gastro/Neuro/Endocrino
Cover page of the brochure Wat moet je weten over een leverpunctie Wat moet je weten over een leverpunctie
Cover page of the brochure Wat moet je weten over een gastroscopie Wat moet je weten over een gastroscopie
Cover page of the brochure ERCP-onderzoek ERCP-onderzoek
Cover page of the brochure Enteroscopie Enteroscopie
Cover page of the brochure Voorbereiding coloscopie campus ZAS VIncentius: voormiddag Voorbereiding coloscopie campus ZAS VIncentius: voormiddag
Cover page of the brochure Voorbereiding coloscopie campus ZAS Vincentius: namiddag Voorbereiding coloscopie campus ZAS Vincentius: namiddag
Cover page of the brochure Voorbereiding ambulante coloscopie campus ZAS Vincentius: late namiddag Voorbereiding ambulante coloscopie campus ZAS Vincentius: late namiddag
Cover page of the brochure Voorbereiding ambulante coloscopie campus ZAS Vincentius Voorbereiding ambulante coloscopie campus ZAS Vincentius
Cover page of the brochure Voorbereiding coloscopie campus ZAS Sint-Jozef Voorbereiding coloscopie campus ZAS Sint-Jozef
Cover page of the brochure Voorbereiding coloscopie campus ZAS Sint-Jozef: namiddag Voorbereiding coloscopie campus ZAS Sint-Jozef: namiddag
Cover page of the brochure Voorbereiding coloscopie campus ZAS Augustinus: voormiddag Voorbereiding coloscopie campus ZAS Augustinus: voormiddag
Cover page of the brochure Coloscopie ambulant campus ZAS Augustinus : late namiddag voorbereiding Coloscopie ambulant campus ZAS Augustinus : late namiddag voorbereiding
Cover page of the brochure Coloscopie met ééndagsopname in campus ZAS Augustinus Coloscopie met ééndagsopname in campus ZAS Augustinus
Cover page of the brochure Voorbereiding ambulante coloscopie in campus ZAS Augustinus Voorbereiding ambulante coloscopie in campus ZAS Augustinus
Cover page of the brochure Voorbereiding op coloscopie KOS Voorbereiding op coloscopie KOS
Cover page of the brochure Anale/anorectale manometrie Anale/anorectale manometrie
Cover page of the brochure 10 vragen over voeding
10 vragen over voeding
Cover page of the brochure Colitis ulcerosa
Colitis ulcerosa
Cover page of the brochure Coloscopie
Coloscopie
Cover page of the brochure Echo-endoscopie
Echo-endoscopie
Cover page of the brochure Endoscopie met stentplaatsing
Endoscopie met stentplaatsing
Cover page of the brochure ERCP-onderzoek
ERCP-onderzoek
Cover page of the brochure IBD-centrum VIA
IBD-centrum VIA
Cover page of the brochure Starten met 5-ASA bij IBD
Starten met 5-ASA bij IBD
Cover page of the brochure Starten met adalimumab bij IBD
Starten met adalimumab bij IBD