banner website

Colonoscopie

coloscopie, endoscopisch onderzoek van de dikke darm, darmonderzoek
Een colonoscopie is een onderzoek van de dikke darm. Hiervoor gebruiken we een endoscoop: een buisje met op het einde een kleine camera. Die brengen we voorzichtig in via de anus.

Wat is een colonoscopie?

Een colonoscopie of coloscopie is een darmonderzoek. Colon betekent darm en scopie betekent kijken. Tijdens een coloscopie gaan we dus kijken in de dikke darm. Hiervoor brengen we een dunne, soepele buis in langs de anus. Aan het einde van dat buisje zitten een lamp en een camera. Daarmee kan de arts op een scherm de binnenkant van de darm onderzoeken. Als dat nodig is, nemen we stukjes darmweefsel om onder een microscoop te bekijken. Zo kunnen we beter zien over welke ziekte het juist gaat. 

Zo bereid je je voor

De voorbereiding van een colonoscopie is niet voor iedereen hetzelfde. Kies jouw ZAS-campus en het moment van jouw onderzoek om de juiste richtlijnen af te printen. 

Wanneer vindt jouw colonoscopie plaats?

Wanneer vindt jouw colonoscopie plaats?

Voorbereiding op een colonoscopie – Bekijk de video  

Voorbereiding op een colonoscopie - tekstversie

Wat is een vezelarm dieet?

Ter voorbereiding van een colonoscopie zal de arts je vragen een vezelarm dieet te volgen.

Download de lijst van toegelaten en te mijden voedingsmiddelen

Laatste checklist

  • Verwijder je nagellak.
  • Laat je juwelen thuis.
  • Na de verdoving mag je die dag geen wagen meer besturen. Zorg dus dat iemand je komt ophalen!  
  • Breng de documenten mee die je van je arts hebt gekregen.  
  • Niet vergeten mee te nemen:
    • je pyjama of gemakkelijke kledij
    • een reserve-onderbroek
    • je identiteitskaart
    • je verzekeringsdocumenten  

Hiervan moet je ons zeker verwittigen

  • Je bent zwanger.
  • Je hebt bloed dat niet goed stolt.
  • Je neemt medicatie die je bloed verdunt. Je moet die misschien op voorhand stopzetten.  
  • Je hebt een allergie. Een latex-allergie moet je zeker melden!
  • Je bent intolerant voor bepaalde medicatie.  
  • Je neemt antibiotica.  

Hoe verloopt een colonoscopie?

Vlak voor de procedure prikken we een naald in je arm met daaraan een buisje (een infuus). Door dat infuus kunnen we je makkelijk vocht, verdoving en medicijnen geven als dat nodig is. Door de verdoving zou het kunnen dat je loom wordt, in slaap valt of je achteraf niets herinnert van het onderzoek. 

Via je anus schuiven we de endoscoop voorzichtig je dikke darm in. De verpleegster kan op je buik duwen. Misschien vragen we je ook om van houding te veranderen. De arts kan ook extra lucht in je darm blazen om beter te kunnen kijken. 

Via de camera op de endoscoop kijken we naar de dikke darm en het einde van de dunne darm. Zo kunnen we zien of alles er normaal uitziet. 

Zien we iets abnormaals? Dan kunnen we meteen een stukje darmwand nemen om verder te onderzoeken. Als we poliepen vinden, proberen we die ook ineens te verwijderen.  

Wat na een colonoscopie?

  1. Uitrusten 

    Na het onderzoek blijf je nog wat rusten tot de verdoving is uitgewerkt. Als je verder geen klachten hebt, mag je een lichte maaltijd eten.  

  2. Krampen zijn normaal 
    Heeft de arts lucht in je darm geblazen tijdens het onderzoek? Dan komt die er ook weer uit. Dat is normaal. Laat deze lucht gewoon ontsnappen. De lucht kan wat buikkrampen geven.  
  3. Gesprek met de dokter 
    De dokter komt nog langs om de resultaten van het onderzoek met jou te bespreken. Heb je papieren van de verzekering gekregen die de dokter moet invullen? Dan mag je die afgeven.  
  4. Dezelfde dag nog naar huis 
    Je mag dezelfde dag nog naar huis. Opgelet: door de verdoving mag je niet zelf met de auto rijden. Zorg dus dat iemand je komt ophalen.  
  5. Klachten?  
    Achteraf kan je nog last hebben van buikkrampen of windjes. Blijft de buikpijn duren? Of merk je bloed op in je stoelgang? Of heb je een lichaamstemperatuur boven de 38°? Neem dan contact op met je dokter.  

Heb je nog vragen?

Heb je nog vragen over jouw geplande ingreep? Neem dan contact op met jouw arts of met het secretariaat van de dienst Gastro-enterologie. 
Neem contact op.

Laatst bijgewerkt op 03/12/2024
1 - 3 van 3