Je zwangerschap

Proficiat met je zwangerschap! We vertellen je graag wat je de komende negen maanden kan verwachten.

Je eerste consultatie

Vermoed je dat je zwanger bent? Maak dan een afspraak bij je gynaecoloog of vroedvrouw. Die kan de zwangerschap bevestigen en inschatten wanneer je uitgerekende bevallingsdatum is. 

Maak een afspraak 
 

Maanden, weken en trimesters

Een voldragen zwangerschap duurt 9 maanden, maar je zal merken dat men vaker spreekt over 40 weken of 3 trimesters. Een trimester is een periode van 3 maanden. In die periode gebeurt er heel wat! Maar maak je geen zorgen: we begeleiden je bij elke stap. 

Bij wie kan je terecht tijdens je zwangerschap?

Bij ZAS staat er een heel team klaar om jou te begeleiden tijdens je zwangerschap. Ontdek hier wat ze voor jou kunnen betekenen. 

De gynaecoloog

De gynaecoloog volgt de medische kant van je zwangerschap en bevalling op. Deze arts is gespecialiseerd in het vrouwenlichaam en waakt over je gezondheid en die van jouw baby. Je kan rechtstreeks een afspraak boeken bij een gynaecoloog die verbonden is aan het ziekenhuis waar je wil bevallen.
Vind een gynaecoloog

De vroedvrouw

Naast de gynaecoloog kan ook een vroedvrouw je zwangerschap mee opvolgen. Die doet mee een stukje van de medische opvolging in samenwerking met de gynaecoloog. Daarnaast bekijkt de vroedvrouw met jou ook andere aspecten van je zwangerschap. Je kan er terecht voor begeleiding, ook thuis na je ziekenhuisverblijf.

Hoe maak je een afspraak met een vroedvrouw?

Klik op de campus waar je gaat bevallen voor meer details. 

Een individuele consultatie met een vroedvrouw (45 minuten) of deelname aan een groepssessie (1,5 uur) wordt sterk aanbevolen. 

Bekijk onze prenatale infosessies

Er zijn standaard 3 afspraken bij de vroedvrouw voorzien. Die worden voor jou ingepland tijdens je eerste consultatie bij de gynaecoloog. Je hoeft dus zelf niets te doen. 

Bekijk al onze prenatale infosessies

Je kan terecht voor een individueel consult bij de vroedvrouw deelnemen aan een groepssessie. Er zijn groepssessies over arbeid en bevalling en rond borstvoeding. 

Maak een afspraak

Er zijn standaard 2 à 3 afspraken bij de vroedvrouw voorzien. Die worden voor jou ingepland tijdens je eerste consultatie bij de gynaecoloog. Je hoeft dus zelf niets te doen. Naast de geplande afspraken bij de vroedvrouw, kan je ook twee groepssessies volgen over de bevalling en over borstvoeding geven. 

Maak een afspraak

De prenatale psycholoog

Tijdens een zwangerschap komt er heel wat op je af. 1 op 8 vrouwen heeft tijdens deze periode extra mentale ondersteuning nodig. Een prenatale psycholoog of liaisonpsycholoog kan je helpen bij alle emoties die je nu ondergaat. Mentaal gezond blijven is niet alleen goed voor jou, maar ook voor je baby. 

Vind een prenatale psycholoog
 

De prenatale kinesitherapeut

Een kinesist doet samen met jou lichaams- en ademhalingsoefeningen. Deze therapie kan je volgen voor je bevalling om je voor te bereiden op de geboorte of na de bevalling om je spieren te verstevigen. Ook zwemmen en prenatale aquagym hebben een positieve invloed op je conditie en lichaam. Je hebt recht op 9 sessies kinesitherapie. Ze worden vergoed volgens je ziekteverzekering. Vraag een voorschrift aan je gynaecoloog of huisarts. 

Bekijk de activiteitenkalender

De sociale dienst

Vind je het ingewikkeld om al die papieren in te vullen? Heb je het financieel moeilijk? Of heb je iemand nodig die je wegwijs maakt? De sociale dienst luistert naar jouw vraag en legt je alles gratis uit. Je vindt de sociale dienst in het ziekenhuis waar je gaat bevallen. Een afspraak is gratis. De hulpverleners hebben beroepsgeheim - ze vertellen niets verder.

Maak hier een afspraak

Opvolging van je zwangerschap

Een zwangerschap vraagt veel van je lichaam. Er groeit dan ook een klein mensje in je buik! Daarom volgen we je van dichtbij op. Zo kunnen we waken over jouw gezondheid en die van je baby. Hier is een overzicht van de controles die je kan verwachten. 

Tijdens deze controles onderzoekt de gynaecoloog:

  • of alles goed gaat met jou en je kindje
  • je buik
  • je bloeddruk
  • je urine
  • je gewicht 

Met een echografie brengen we je ongeboren baby in de baarmoeder in beeld. Het onderzoek doet geen pijn en is niet schadelijk. We controleren of de baby goed groeit, beoordelen de ligging en zien soms ook het geslacht. Tijdens je zwangerschap worden er 3 echo-onderzoeken vergoed door de mutualiteit. Als de arts het nodig vindt, zal hij er meer uitvoeren. 

Een klein percentage van alle baby’s heeft een genetische aandoening zoals het Syndroom van Down, Edwards of Patau. Met een NIP-test, een eenvoudige bloedtest, kan je op voorhand onderzoeken of je ongeboren kindje een genetische aandoening heeft. De test wordt bijna volledig terugbetaald door de mutualiteit. Ben je niet aangesloten bij een mutualiteit? Dan moet je rekenen op een factuur van het labo van ongeveer 300 euro. 

Soms is het nodig om nog een uitgebreider onderzoek te doen naar genetische afwijkingen of infecties die je kan oplopen tijdens de zwangerschap. Dan is een vlokkentest (vroeg in de zwangerschap) of een vruchtwaterpunctie (later in de zwangerschap) nodig. Deze testen zijn niet verplicht. Bespreek de voor- en nadelen met je arts en partner. 

In de tweede helft van je zwangerschap doen we een suikertest. Die dient om zwangerschapsdiabetes op te sporen. Dat is een vorm van suikerziekte die je kan krijgen tijdens de zwangerschap en die nadien meestal weer verdwijnt. Zwangerschapsdiabetes komt vaak voor. Het moet goed opgevolgd worden omdat je baby hierdoor te zwaar kan worden. Dat kan problemen geven bij de bevalling.

Tips voor een gezonde zwangerschap

Voldoende bewegen is gezond, ook tijdens je zwangerschap. Een goede maat is 2,5 uur per week op een rustig tempo. Sporten die je veilig kan doen tijdens de zwangerschap zijn bijvoorbeeld zwemmen, fietsen of wandelen. Ook worden er speciale sportlessen voor zwangere vrouwen georganiseerd zoals zwangerschapsyoga en prenatale aquagym. Vermijd sporten waarbij je mogelijks stoten incasseert of minder zuurstof krijgt. Je vindt nog veel meer tips over een gezonde zwangerschap op de website Gezond zwanger worden. Heb je vragen? Stel ze dan gerust aan je vroedvrouw of gynaecoloog! 

De intensieve zorg voor moeders (MIC)

Sommige risicozwangerschappen volgen we van dichtbij op in het ziekenhuis, bijvoorbeeld omdat je baby te vroeg geboren kan worden. Dan kom je terecht op de dienst ‘Maternal Intensive Care’, kortweg MIC.

Lees meer over de MIC