Hoe draag jij bij aan kwaliteitsvolle zorg?

Om een ziekenhuisopname veilig te laten verlopen, werken we volgens afgesproken werkwijzen. Ook als patiënt kan je een belangrijke bijdrage leveren aan veilige zorg.

We vragen meermaals wie je bent

Van bij je opname tot bij je ontslag krijg je een bandje met je identificatiegegevens. Let erop dat deze gegevens juist zijn en dat je het bandje steeds rond je arm of enkel draagt. Om jou steeds de juiste zorg toe te dienen, controleren we regelmatig je identiteit aan de hand van dit bandje. Bij bepaalde zorgen vragen we daarenboven je naam en geboortedatum. Komt het bandje los of is je bandje kwijt, vraag dan meteen een nieuw aan je zorgverlener.

Duidelijk communiceren met elkaar

Stap voor stap houden we je op de hoogte van je diagnose, behandeling en genezingsproces. We spreken je ingreep vooraf samen door zodat je weet of je nuchter moet zijn, hoe lang de ingreep zal duren en hoe je je nadien zult voelen. Wanneer je weer naar huis vertrekt, neem dan zeker onze richtlijnen ter harte. Stel ons al je vragen en laat van je horen als iets niet duidelijk is of als je ergens over twijfelt.

Nauwkeurig met medicatie

Om je medicatie zo goed mogelijk op je behandeling te kunnen afstemmen, hebben we een duidelijk overzicht nodig van de geneesmiddelen die je thuis gebruikt. Maak een lijstje van wat je thuis gebruikt (vermeld ook wanneer en hoeveel) en geef het af bij je opname. Ben je allergisch aan een geneesmiddel, laat ons dat dan zeker weten! Stel vragen als de kleur of de vorm van je medicatie anders is dan je verwacht en vraag meer informatie als je niet meer weet waarvoor de medicatie dient.

Veiligheidscontroles voor elke ingreep

Volg de richtlijnen en voorbereidingen die je samen met je zorgverlener vóór de operatie hebt afgesproken. Voor, tijdens en na een ingreep gebeuren er heel wat veiligheidscontroles (bijvoorbeeld markering van de plaats van de ingreep). Hiervoor overloopt het behandelend team samen verschillende checklijsten, waarbij je identiteit verschillende keren wordt gecontroleerd.  

Propere handen

Propere handen zijn veilige handen. Een goede handhygiëne is belangrijk om de verspreiding van bacteriën tegen te gaan en infecties te voorkomen. Daarom zullen onze zorgverleners altijd hun handen ontsmetten bij elk contact met jou, bij elke behandeling of onderzoek. Spreek ons er zeker op aan moesten wij het toch vergeten. Ook je eigen handhygiëne is belangrijk. Was je handen met water en zeep vóór het eten en na elk toiletbezoek. En ontsmet regelmatig je handen met handalcohol. Want zuivere handen verkleinen de kans op infecties!

Vermijden dat je valt

Valpartijen in ons ziekenhuis willen we absoluut vermijden. Regelmatig gebeuren er interne controles om valrisico’s te beperken. Wees zelf ook voorzichtig. Hieronder geven we je graag enkele tips.  

  • Draag gesloten schoenen of pantoffels met een goede antislipzool, je staat er steviger mee.  
  • Neem je tijd om recht te staan. Haast en spoed zijn zelden goed.  
  • Gaat het wat moeilijker, vraag dan onze hulp. We zijn er om je te helpen.
Laatst bijgewerkt op 11/07/2024