Burgerlijke stand

Is je kindje geboren? Dan moet je die geboorte binnen de 15 kalenderdagen aangeven. Lees hoe dat in onze ziekenhuizen kan.

Erkenning

Als jij en je partner niet getrouwd zijn, kunnen jullie ervoor kiezen om de erkenning van jullie kind voor de bevalling te regelen. Dat kan vanaf de 6e zwangerschapsmaand. Daarvoor maken jullie een afspraak in het gemeentehuis van de gemeente waar jullie wonen en gaan daar samen naartoe.

Aanvraag van het kraamgeld

Wanneer je een kindje verwacht, heb je recht op kraamgeld.  Dat kan je aanvragen vanaf de 6e zwangerschapsmaand, via je partner. Het kraamgeld wordt aangevraagd via de werkgever van de vader van je kindje. Hij moet bij de personeelsdienst een formulier E aanvragen en het adres om dat formulier naar te versturen.  

Ben je alleenstaande moeder, dan kan je kraamgeld aanvragen bij je eigen werkgever. Ook dan heb je een formulier E nodig. De gynaecoloog moet dat formulier E deels invullen. Vergeet dat dus niet bij je volgende afspraak. Als je voor de geboorte al kraamgeld aanvraagt, moet je na de geboorte een geboorteakte opsturen naar hetzelfde adres als bewijs. Daarmee start je meteen ook de aanvraag voor kinderbijslag op.

Geboorteaangifte

De aangifte van de geboorte van je kindje moet gebeuren door de moeder, de vader/meemoeder of beiden samen. De vader of meemoeder kan het kind enkel aangeven:

 • als hij of zij getrouwd is met de moeder
 • als hij of zij voor de geboorte het kind erkend heeft. 

Voor de geboorteaangifte maak je een afspraak via de opnamedienst van het ziekenhuis. Op de opnamedienst kan je vooraf ook de administratie in orde brengen.

Afspraken kunnen op:

 • maandag van 9 tot 13 uur (laatste afspraak start om 12.30 uur)
 • dinsdag van 9 tot 12 uur en van 13 tot 17 uur (laatste afspraak start om 16.30 uur)
 • woensdag van 9 tot 13 uur (laatste afspraak start om 12.30 uur)
 • donderdag van 9 tot 12 uur en van 13 tot 17 uur (laatste afspraak start om 16.30 uur)
 • vrijdag van 9 tot 13 uur (laatste afspraak start om 12.30 uur)

Je vindt het lokaal van de burgerlijke stand op route 148.

Na de bevalling krijg je een afspraak voor de geboorteaangifte. Medewerkers van de gemeente komen 2 dagen per week naar het  ziekenhuis, zodat je de aangifte (meestal) tijdens je verblijf kan regelen.  

Breng de volgende documenten zeker mee:

 • het aangifteformulier dat je krijgt in het ziekenhuis en het bijhorende formulier over de aangifte
 • de identiteitskaarten van de moeder én de vader of meemoeder
 • het trouwboekje als je getrouwd bent of het erkenningsbewijs (als je dat al in je bezit hebt)

Bij aangifte zal je verder de formulieren voor de aanvraag van kraamgeld (als je dat nog niet hebt aangevraagd tijdens de zwangerschap), de kinderbijslag, de aansluiting van je kindje bij het ziekenfonds en het bewijs voor de verplichte inenting tegen polio krijgen. De formulieren bezorg je zelf aan de juiste instanties.

Een ambtenaar van de burgerlijke stand komt op dinsdag, donderdag en vrijdag langs in het ziekenhuisDe vroedvrouw maakt onmiddellijk na de geboorte een afspraak met de ambtenaar om de geboorteaangifte te regelen. Als dat niet lukt tijdens je verblijf in het ziekenhuis, kan je een andere afspraak maken voor aangifte in het districtshuis/gemeentehuis.

Breng de volgende documenten zeker mee:

 • het aangifteformulier dat je krijgt in het ziekenhuis en het bijhorende formulier over de aangifte
 • de identiteitskaarten van de moeder én de vader of meemoeder
 • het trouwboekje als je getrouwd bent of het erkenningsbewijs (als je dat al in je bezit hebt)

Bij aangifte zal je verder de formulieren voor de aanvraag van kraamgeld (als je dat nog niet hebt aangevraagd tijdens de zwangerschap), de kinderbijslag, de aansluiting van je kindje bij het ziekenfonds en het bewijs voor de verplichte inenting tegen polio krijgen. Deze formulieren bezorg je zelf aan de juiste instanties.

Voor de geboorteaangifte maak je een afspraak via het onthaal van het ziekenhuis of op het nummer 03 285 28 50. Afspraken kunnen op maandag, woensdag of vrijdag:

 • op maandag en woensdag tussen 8.30 en 12.30 uur en 13 en 16.30 uur
 • op vrijdag tussen 8.30 en 12.30 uur en 13 en 14 uur

Je vindt het lokaal van de burgerlijke stand op het gelijkvloers. Volg route 210.

Ook niet-gehospitaliseerde ouders kunnen hier voor hun aangifte terecht. Uiteraard kan je voor de geboorteaangifte ook nog steeds terecht in het kantoor van stad Antwerpen in het Harmoniepark. 

Laatst bijgewerkt op 02/07/2024