ZNA en GZA Ziekenhuizen worden Ziekenhuis aan de Stroom (ZAS)

ZNA en GZA Ziekenhuizen gaan vanaf juli 2024 samen verder als Ziekenhuis aan de Stroom (ZAS). ZAS is een van de vijf grootste ziekenhuizen in Europa.
Nieuws

Met de onthulling van het logo aan ZAS Augustinus is Ziekenhuis aan de Stroom (ZAS) woensdagochtend ceremonieel van start gegaan. Na een lange procedure gaf de Belgische Mededingingsautoriteit daarvoor maandag groen licht. Vervolgens hebben de bestuursorganen (= raden van bestuur) van beide ziekenhuizen de fusie goedgekeurd. Voorzitter en Antwerps schepen van Gezondheidszorg Els van Doesburg, ondervoorzitter Etienne Wauters en CEO Willeke Dijkhoffz onthulden het ZAS-logo aan campus ZAS Augustinus.  

ZAS is de fusie van twee grote ziekenhuizen in de stad Antwerpen, met name Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) en GZA Ziekenhuizen. Met negenduizend medewerkers, duizend artsen, veertien campussen en 3.300 erkende bedden is ZAS het grootste ziekenhuis van het land en een van de grootste van Europa. 

Door samen te gaan willen beide ziekenhuizen de inwoners vlakbij huis nog betere basiszorg en hooggespecialiseerde zorg bieden, en meer kunnen investeren in zorg en infrastructuur. Beide ziekenhuizen werken al sinds 2016 samen als groepering. 

Traject gestart in 2016 

De fusie is het resultaat van een traject dat al in 2016 opstartte. Toen vonden de eerste gesprekken plaats over een mogelijke fusie. Op 22 juni 2022 bevestigden beide partijen met de ondertekening van het fusieprotocol de intentie om te fuseren. 

Nu de fusie een feit is, zal ZAS meer en meer in beeld komen. Voor de patiënten verandert er praktisch gezien niets. Zij blijven op de gekende locaties terechtkunnen bij hun vertrouwde zorgverleners. Op korte termijn zullen de ZAS-logo’s verschijnen op de gebouwen en vallen ook de eerste ZAS-facturen bij patiënten in de bus. De nieuwe ZAS-website is intussen al online. De komende jaren zal het ziekenhuis zijn zorgaanbod herschikken, met een goede spreiding over de veertien campussen van de basiszorg en de gespecialiseerde zorg. 

“Antwerpenaar kan voor zorg van A tot Z terecht in eigen stad" 

Voorzitter Els van Doesburg: “Ziekenhuis aan de Stroom is het resultaat van pionierswerk. Het is het sluitstuk van over het muurtje durven kijken en elkaar de hand reiken. De weg naar de fusie was lang, met de nodige uitdagingen. De voorbije twee jaar hebben heel wat mensen bergen werk verzet. En vandaag kunnen we zeggen dat Antwerpen opnieuw de weg toont. Dit verhaal gaat over de toekomst van de gezondheidszorg in onze stad én daarbuiten. De Antwerpenaar zal van A tot Z in de eigen stad terechtkunnen voor zorg, van de basiszorg tot de hooggespecialiseerde zorg. Daar gaat ons verhaal tenslotte over, de Antwerpse patiënt. En die is bij ZAS in warme en kundige handen.”

“Niet de macht van het getal, wel de kracht van het getal.” 

CEO Willeke Dijkhoffz: “We hebben in de naam bewust gekozen voor ‘Ziekenhuis aan de Stroom’, en niet voor ‘Ziekenhuizen aan de Stroom’. Ziekenhuis aan de Stroom gaat niet om de macht van het getal, wel om de kracht van het getal. Met deze fusie kunnen we onze patiënten veel meer expertise vlakbij huis aanbieden, en hebben we meer mogelijkheden om te investeren in toestellen en gebouwen. Voor werknemers en geïnteresseerden hebben we over de hele stad veertien campussen om aan de slag te gaan. Om dat milieubewust te doen, ondersteunen we bijvoorbeeld regelmatig de aankoop van een elektrische fiets.”  

Nieuwe namen voor campussen

De fusie betekent ook dat de campussen een nieuwe naam krijgen. Het gaat telkens om de combinatie van ZAS en de naam van de locatie: ZAS Augustinus, ZAS Cadix, ZAS Elisabeth, ZAS Erasmus, ZAS Hoge Beuken, ZAS Joostens, ZAS Middelheim, ZAS Palfijn, ZAS Paola, ZAS PVT Antwerpen, ZAS PZ Stuivenberg, ZAS Sint-Jozef, ZAS UKJA, ZAS Vincentius.  

Daarnaast zijn er ook nog ZAS Medisch Centrum Kaai 142, ZAS Polikliniek Regatta en ZAS Polikliniek Hof ter Schelde.