Werken in uitzonderlijke omstandigheden: ook jobstudenten zijn helden!

Werken als jobstudent in een ziekenhuis tijdens een gezondheidscrisis is verre vanzelfsprekend. Queenie en Lotte werkten al eerder als jobstudent bij ZNA. Afgelopen paasvakantie gingen ze opnieuw aan de slag. De omstandigheden veranderden een beetje, maar de motivatie van beide dames bleef enorm groot.

Dag dames, hoe gaat het met jullie?

Lotte: “Met mij gaat het goed. Ik maak sinds vorige zomer deel uit van de schoonmaakploeg in ZNA Middelheim en ZNA Koningin Paola Kinderziekenhuis. Deze paasvakantie stond ik opnieuw ingepland. De coronacrisis hield mij niet tegen om mijn studentenjob te doen.”

Queenie: “Ook met mij gaat het goed. Het zijn best vreemde tijden, maar ik ben blij dat ik terug kon werken bij de bevoorrading van ZNA Jan Palfijn. Ik werk ondertussen drie jaar in dat team en heb een goede band met de collega’s.”

Is jullie werk veranderd door de crisis?

Queenie: “De eerste dagen waren een beetje raar, maar dat kwam vooral omdat het ziekenhuis zo leeg is. Buiten de werknemers loopt er zo goed als niemand rond. Verder is er niet zo veel verschil.”

Lotte: “Nee, er is inderdaad niet veel veranderd aan de jobinhoud. Wel hebben we het nodige veiligheidsmateriaal gekregen, zoals een mondmasker en handschoenen, om onszelf te beschermen. Ik ben zelf ook oplettender. Gelukkig respecteert iedereen de sociale afstand."

Werden jullie goed ondersteund door het team?

Queenie: “Absoluut. Na drie jaar heb ik een goede band opgebouwd met mijn collega’s. Toen ik toekwam, hebben ze me onmiddellijk gebrieft. Ik kreeg ook papieren die informatie bevatte over de gang van zaken. Het ziekenhuis werkt nu met verschillende zones: groen, oranje en rood. Hoe hoger de besmettingsgraad, hoe meer beschermingsmiddelen je krijgt. Ik heb gelukkig heel goede collega’s die de rode zones voor zich namen waardoor ik niet met patiënten in aanraking kwam.”

Blijf je ook na de coronacrisis werken bij ZNA?

Lotte: “Absoluut. Het is altijd zeer aangenaam werken bij ZNA, maar in deze periode voelde ik me nog meer gewaardeerd. We kregen gratis soep tijdens de middag en er werden drankjes en paaseitjes voorzien. Ik heb zelfs een pizza gekregen. Naast al die extra voordelen, ben ik gewoon heel erg blij dat ik mijn steentje heb kunnen bijdragen.”

Queenie: “Ook ik zal blijven werken. Ik heb heel veel begrip voor studenten die ongerust zijn, maar als je eenmaal op het werk bent, zie je dat alles goed verloopt. Er is over het algemeen niet veel veranderd. De gezondheidssector wordt hard getroffen en net zoals Lotte ben ik blij dat ik hulp kon bieden.”