Expertisecentrum

Centrum voor aangeboren hartaandoeningen

Patiënten met aangeboren hartafwijkingen en kinderen en adolescenten tot 16 jaar met verworven hartafwijkingen kunnen bij ons terecht.

Aangeboren hartafwijkingen

Ongeveer één procent van alle pasgeborenen heeft een aangeboren afwijking. Bij velen is dit eerder een geringe afwijking waarvoor geen ingreep nodig is. Bij anderen is een ingreep echter wel nodig, jaarlijks een duizendtal in heel België. Deze ingreep kan gebeuren via openhartchirurgie of via een hartcatheterisatie: een ingreep via de lies of halsvaten.

Bij een aangeboren hartafwijking is er tijdens de ontwikkeling van de foetus iets fout gegaan in de baarmoeder, maar vaak is een echte directe oorzaak niet aan te tonen. Sommige aangeboren hartafwijkingen hebben wel een aantoonbare erfelijke oorzaak. Hierbij is er schade opgetreden aan een stukje van een chromosoom, de drager van ons erfelijk materiaal. Deze schade kan de vorming van bepaalde organen beïnvloeden. Als deze schade leidt tot meerdere afwijkingen spreken we van een syndroom.

Een hartafwijking wordt meestal ontdekt door een hartgeruis. De meeste doorverwijzingen naar onze dienst zijn dan ook voor nazicht van een hartgeruis. Andere klachten zijn kortademigheid, verkleuring, slechter eten/drinken… Je kan bij ons ook terecht voor een cardiaal nazicht bij vermoeidheid, bij opstart van bepaalde medicatie (bv. Rilatine) of het nakijken van het effect op het hart of hartritme van bepaalde medicijnen. Een cardiaal nazicht bij sporten kan ook nodig zijn, zeker indien er klachten zijn bij inspanning zoals flauwvallen, hartkloppingen of bij vroege, plotse dood in de familie. Een controle van het hart kan ook nodig zijn bij sporters, zeker indien er bij inspanningen klachten zijn zoals hartkloppingen, flauwvallen of als een familielid plots overleden is.

Verworven hartafwijkingen  

Naast aangeboren hartafwijkingen bestaan er ook verworven hartafwijkingen, al is dit een eerder kleine groep. Deze hartafwijkingen kunnen ontstaan bijvoorbeeld door een virusinfectie waarbij de hartspier ontstoken is of in het kader van andere ziektebeelden (bijvoorbeeld ziekte van Kawasaki, waarbij een soort ontsteking van de kransslagaders kan ontstaan). Heel vaak worden deze ziektes behandeld met medicatie. Zelden komt het hier tot een ingreep.

Waarvoor kan je bij ons terecht

Binnen de regio Groot-Antwerpen is ZAS hét referentiecentrum. In ons Centrum voor aangeboren hartaandoeningen bieden we een snelle service met constante beschikbaarheid.

Veelvoorkomende hartaandoeningen

Ons team kan je o.a. met de volgende veelvoorkomende aandoeningen helpen:

  • Atriaal Septum Defect (ASD)
  • Ventrikel Septum Defect (VSD)
  • Atrio Ventriculair Septum (AVSD)
  • Open ductus
  • Aortaklepstenose
  • Pulmonaalklepstenose
  • Tetralogie van Fallot
  • Transpositie van de grote vaten
  • Coarctatio aortae

Ingrepen binnen het Centrum voor aangeboren hartaandoeningen  

De meeste hartafwijkingen hebben enkel opvolging nodig en herstellen spontaan. Soms is tijdelijk medicatie nodig om de symptomen van de hartafwijking te onderdrukken of te verminderen, tot spontaan herstel of tot de ingreep. Enkel medicijnen genezen een aangeboren hartafwijking echter nooit. Als het defect zich niet spontaan herstelt, wordt een ingreep voorzien.  

Dit kan op twee manieren:

  • een openhartoperatie
  • een ingreep via catheterisatie: hierbij prikt men in de ader of slagader langs waar catheters worden opgevoerd.

De beide ingrepen vinden plaats in het UZ Leuven, waar we nauw samenwerken met de dienst kindercardiologie en cardiochirurgie.

Je arts tekent een behandeltraject uit en voert respectievelijk ook zelf de ingreep uit. Ingrepen via hartcatherisatie gebeuren door Prof. Dr. M. Gewillig en Prof. Dr. B. Suys. De planning gebeurt in nauw overleg met de artsen in Leuven. 

Nauwe samenwerking

We werken nauw samen met:

Laatst bijgewerkt op 04/12/2024
1 - 4 van 4
Filters
Conventiestatus
Locatie
Cardiologie voor kinderen Centrum voor aangeboren hartaandoeningen Pediatrie

Dr. Frederic De Meulder

ZAS Augustinus ZAS Vincentius
Cardiologie voor kinderen Centrum voor aangeboren hartaandoeningen

Prof. Dr. Marc Gewillig

ZAS Augustinus
Cardiologie voor kinderen Centrum voor aangeboren hartaandoeningen

Dr. Wim Huybrechts

ZAS Augustinus
Cardiologie voor kinderen Centrum voor aangeboren hartaandoeningen Pediatrie

Prof. dr. Bert Suys

ZAS Augustinus ZAS Palfijn
1 - 1 van 1
Banner website
route 171 (gelijkvloers)

Centrum voor aangeboren hartaandoeningen in ZAS Augustinus

Oosterveldlaan 24 , 2610 Wilrijk
Contacteer

Contacteer Centrum voor aangeboren hartaandoeningen in ZAS Augustinus

Bel ons

Afspraak maken

Vind een zorgverlener

Zorgverleners van deze dienst