Expertisecentrum

Endometriosecentrum

Bij endometriose verschijnt er weefsel dat lijkt op baarmoederslijmvlies op plaatsen waar het niet hoort. Dat kan leiden tot pijn en soms tot een verminderde vruchtbaarheid.

Wat is endometriose?

Bij endometriose verschijnt er weefsel dat lijkt op baarmoederslijmvlies op plaatsen waar het niet hoort. Dat kan leiden tot pijn en soms tot een verminderde vruchtbaarheid.

Lees meer over deze aandoening

Wat doet het Endometriosecentrum?

In het Endometriosecentrum onderzoeken we of je aan endometriose lijdt. Daarnaast zorgen we ervoor dat je de beste behandeling krijgt. We begeleiden je op het vlak van vruchtbaarheid en pijnbestrijding. Het endometriosecentrum heeft een multidisciplinair team. Dat betekent dat meerdere specialisten bij ons samenwerken. Denk maar aan een gynaecoloog, radioloog, uroloog of een abdominaal chirurg. Je kan bij ons ook ondersteuning krijgen van een psycholoog, seksuoloog, kinesist, diëtist of een pijnspecialist.

Hoe verloopt het onderzoek?

Om vast te stellen of je endometriose hebt, brengen we je klachten in kaart tijdens een consultatiegesprek. De gynaecoloog kan ook een vaginaal onderzoek doen. In sommige specifieke gevallen is er ook een MRI-scan of kijkoperatie nodig. 

Lees meer over de onderzoeken 

Mogelijke behandelingen

Welke behandeling het meest geschikt is, hangt af van jouw situatie. Pijnstillers kunnen de pijn verminderen. Soms schrijven we ook hormonale therapie voor. Dat zijn medicijnen die je cyclus onderdrukken. Dat kan helpen om de groei van endometriose te stoppen. Er bestaat een hele waaier aan hormonale behandelingen. We bekijken samen welke voor jou het meest geschikt is. De endometriose kan ook met een operatie verwijderd worden.  

Lees meer over de behandeling van endometriose

Endometriose en vruchtbaarheid

Door de endometriose kan het zijn dat je eicellen zich niet goed kunnen losmaken of bewegen. Het kan ook moeilijker zijn voor een embryo om zich in te nestelen. Het gevolg is dat je minder makkelijk zwanger raakt. In dat geval is een vruchtbaarheidsbehandeling een optie. Je kan ook nu eicellen laten invriezen om je kansen op een zwangerschap in de toekomst te verhogen. Voor meer informatie daarover verwijzen we je graag naar het Fertiliteitscentrum. 

Lees meer over het Fertiliteitscentrum

Je staat er niet alleen voor

De pijn en onzekerheid van endometriose kunnen doorwegen op je gemoed. Laat je dus goed ondersteunen. 

Binnen het Endometriosecentrum zijn onze vroedvrouwen Juno Broos-Godts en Sophie Vercammen je eerste aanspreekpunt bij vragen of onzekerheid. Je kan hen bereiken via het mailadres endometriose@zas.be

Daarnaast zijn er nog andere personen en diensten die je kunnen ondersteunen. We brengen je graag met hen in contact:

Laatst bijgewerkt op 03/12/2024
1 - 2 van 2
Filters
Conventiestatus
Locatie
Endometriosecentrum Fertiliteitscentrum Gynaecologie

Prof. Dr. Peter De Loecker

ZAS Augustinus
Endometriosecentrum Fertiliteitscentrum Gynaecologie

Dr. Brecht Geysenbergh

ZAS Augustinus
1 - 1 van 1
Filters
Locatie

Endometriose onderzoeken

Een vaginaal onderzoek, een echografie of een MRI-scan: om endometriose vast te stellen, kunnen we gebruikmaken van verschillende onderzoeken.
1 - 2 van 2
Filters
Locatie

Endometriose behandelen

Pijnstillers, hormonale therapie of een operatie: samen bekijken we welke behandeling het beste past bij jouw situatie.

Endometriosechirurgie

Endometriosechirurgie is een kijkoperatie in de buikholte waarbij ongewenst weefsel verwijderd kan worden.
1 - 1 van 1