Expertisecentrum

Fertiliteitscentrum

Reproductieve geneeskunde, Centrum voor reproductieve geneeskunde, centrum voor voortplantingsgeneeskunde, vruchtbaarheidscentrum
In het Fertiliteitscentrum kan je terecht met al je vragen en problemen die te maken hebben met vruchtbaarheid, zwanger worden en herhaalde miskramen.

Hoe maak je een afspraak?

Je kan een afspraak maken op aanraden van je huisarts of gynaecoloog, maar je mag ook op eigen initiatief een raadpleging boeken. 

Maak een afspraak

Waarvoor kan je bij ons terecht?

Wij kunnen je helpen met volgende zaken:

Laat een zwangerschap op zich wachten? Dan heb je misschien te maken met verminderde vruchtbaarheid. In het Fertiliteitscentrum onderzoeken we wat er aan de hand is. Als jij dat wil, starten we een vruchtbaarheidsbehandeling op.  

Lees meer over vruchtbaarheidsbehandelingen

Ook als alleenstaande vrouw of niet-hetero koppel heb je recht op een kinderwens. In onze Fertiliteitskliniek kan je een traject opstarten met zaadcellen, eicellen of embryo’s van een donor.  

Misschien wil je wel kinderen, maar niet nu. Dan kan je je eicellen of zaadcellen laten invriezen voor later. Die vruchtbaarheidspreservatie kan bijvoorbeeld bij een uitgestelde kinderwens (social egg freezing), in het kader van een kankerbehandeling (oncofreezing), of vlak voor een gendertransitie.  

Misschien zit verminderde vruchtbaarheid in de familie en wil je weten wat dat voor jou betekent. Of misschien heb je een genetische aandoening en wil je weten hoe groot de kans is dat je die doorgeeft bij een zwangerschap. Wij werken samen met de dienst Genetica om die vragen voor jou te beantwoorden. 

Lees meer over erfelijkheid

Wat jij kan doen om gezond zwanger te worden

Draag zorg voor je lichaam 

In de eerste weken van de zwangerschap weet je vaak zelf nog niet dat je zwanger bent. Toch is het belangrijk dat je embryo vanaf de eerste dag in een gezonde omgeving groeit. De eerste stap bij een eventuele kinderwens, samen met het stoppen van je eventuele anticonceptie, is dus gezond en evenwichtig leven. Is jouw levensstijl voldoende afgestemd op een zwangerschap? Neem je alle nodige voedingssupplementen? Wat met alcoholconsumptie en roken? Het antwoord op deze vragen en nog zoveel meer vind je op gezondzwangerworden.be. 

Reis verantwoordelijk  

Ga je op vakantie of moet je reizen voor het werk? Dan kan dat een invloed hebben op je behandeling of het verloop van je zwangerschap. Doorloop voor de zekerheid deze stappen:

 1. Controleer je bestemming
  Controleer voor je vertrek de reisbestemming via Wanda, de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Lees de reisadviezen voor je bestemming op Diplomatie.be, de website van de Overheidsdienst Buitenlandse Zaken.

   

 2. Meld het risico 
  Heb je een reis gepland die risicovol zou kunnen zijn? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten, voor de start van jouw behandeling.

   

 3. Laat je testen
  Ben je in een risicogebied geweest of ben je in contact geweest met een besmet persoon? Laat je dan indien nodig testen.

Samenwerking met andere diensten

Bij ZAS kan je terecht bij de diensten Gynaecologie en Materniteit voor een uitstekende begeleiding van je zwangerschap en bevalling. Eventuele intensieve begeleiding gebeurt in ons centrum voor intensieve maternale zorgen (MIC ), onze intensieve neonatale afdeling (NICU) en de dienst Neonatologie

Onze psychologen en seksuologen helpen je bij de mentale verwerking van deze ingrijpende fase in je leven. Wie endometriose heeft, kan terecht in ons multidisciplinair Endometriosecentrum. Daarnaast werken we ook samen met de dienst Genetica voor alles wat met erfelijkheid te maken heeft en met Urologie voor de behandeling van vruchtbaarheidsproblemen bij mannen. 

Kostprijs fertiliteitsbehandelingen

Niet alle kosten van een fertiliteitsbehandeling worden door je ziekenfonds betaald. 

Lees meer over welke behandelkosten betaald worden en wanneer

Meer weten?

Een voorbereid mens is er twee waard! Met deze boeken kan je je voorbereiden op het fertiliteitstraject, de bevalling én het ouderschap.

 • Over het vruchtbaarheidstraject
  o    De maakbare baby – Petra De Sutter & Eline Delrue

   

 • Over bewust alleenstaand moederschap
    Mijn mama en ik – Francesca Pardi
  o    Geen partner, wel een kinderwens – Barbara Lammerts van Bueren
  o    Bammam en bamkids: het bamboek – Anke Brus

   

 • Over donorzwangerschap
  o    Beginnen bij het begin – Diny Postema
  o    Trip en Tux – Menno Malta
  o    Anders en toch gewoon – Astrid Indekeu

   

 • Over de zwangerschap en de bevalling
  o    Mama worden – Bernard Spitz & Sofie Vanherpe
  o    Geboorte vol vertrouwen – Vivian Vietje
  o    Oei, ik groei! Hét zwangerschapshandboek – Xaviera Plooij

   

 • Over baby’s eerste levensjaar
  o    Mijn baby – Christine Vanhole

Instructievideo's voor medicatie

1 - 9 van 9
Filters
Locatie
Fertiliteitscentrum Gynaecologie

Prof. Dr. Peter De Loecker

ZAS Augustinus
1 - 9 van 11
Filters
Locatie

Seksuologische ondersteuning fertiliteit

Het doorlopen van een fertiliteitsbehandeling kan een effect hebben op je relatie en je seksleven. Een seksuoloog ondersteunt jou en je partner bij dit proces.

Bloedonderzoek bij vruchtbaarheidsproblemen

Bij een vruchtbaarheidsonderzoek nemen we bloed af om te kijken of er infectieziekten of genetische of hormonale afwijkingen zijn die de vruchtbaarheidsproblemen kunnen verklaren.

Diagnostische genetische test

Genetica

Echografie van de balzak

echografie scrotum, echoscopie
Bij dit onderzoek brengen we een gel aan op de buitenkant van de balzak. Daarna plaatsen we een echoapparaat op de huid om de weefsels van de balzak te kunnen zien op een scherm.

Echoscopie van baarmoeder en eierstokken

vaginale echografie
Gynaecologie

Geplande seksuele betrekkingen

timed intercourse, cyclusmonitoring, coitus timing
Bij deze behandeling volgen we de menstruatiecyclus van de vrouw op. Hierdoor weten we het ideale tijdstip voor seksuele betrekkingen. Zo verhogen we de kans op een zwangerschap.

Hysterosalpingografie

foto van de baarmoeder
Bij dit onderzoek spuiten we contrastvloeistof in de baarmoeder. Hierdoor zijn afwijkingen van de baarmoeder en verstoppingen van de eileiders beter te zien op röntgenfoto’s.

Retrograde ejaculatietest

Als een man last heeft van retrograde ejaculatie komt het sperma niet naar buiten maar komt het in de blaas terecht. We kunnen dit opsporen met een urinetest na de zaadlozing.

Schuimonderzoek van de eileiders

HyFoSY, Hydrosalpingo-Foam-Sonografie, schuimechografie
Met dit onderzoek testen we of de eileiders niet verstopt zijn. Via de vagina spuit de arts voorzichtig schuim in de baarmoedermond en kijkt of het goed door de eileider stroomt.
1 - 9 van 12
Filters
Locatie

Fertiliteitschirurgie

Sommige vruchtbaarheidsproblemen kunnen we opsporen, verminderen of oplossen met een operatie. Voorbeelden van deze operaties zijn een hysteroscopie en een laparoscopie.

In-vitrofertilisatie (IVF)

proefbuisbevruchting
Bij IVF worden eicellen en zaadcellen in het labo samengebracht, buiten het lichaam. Zo ontstaan embryo’s. Die plaatsen we vervolgens in de baarmoeder of vriezen we in voor later.

Kunstmatige inseminatie

Intra-uteriene inseminatie (IUI)
Bij deze behandeling selecteren we uit een spermastaal de meest beweeglijke zaadcellen. Die plaatsen we dan met een fijn buisje in de baarmoeder rond het moment van de eisprong.

Opwekken van een eisprong

ovulatie-inductie, folliculaire stimulatie
Als je geen spontane eisprong hebt, kunnen we de eierstokken stimuleren met medicatie en zo de eisprong uitlokken. Welke medicatie je neemt en hoe vaak, hangt af van jouw situatie.

PGT

Bij een pre-implantatie genetische test (PGT) controleren we embryo’s op genetische afwijkingen voor we ze in de baarmoeder plaatsen in het kader van een IVF-traject.

Psychologische ondersteuning fertiliteit

Bij emotioneel zware periodes zoals een vruchtbaarheidsbehandeling, een miskraam of een onvervulde kinderwens kan je bij onze psychologen terecht voor professionele ondersteuning.

Social egg freezing

fertiliteitspreservatie, eicellen laten invriezen
Bij social egg freezing laat een vrouw eicellen invriezen voor later. Na maximum tien jaar kunnen ze ontdooid en bevrucht worden tot een embryo. Die plaatsen we in de baarmoeder.

Sperma-injectie (ICSI)

Intracytoplasmatische sperma-injectie (ICSI)
Bij deze vruchtbaarheidsbehandeling wordt in het labo in elke eicel één zaadcel ingebracht. Dat is anders dan IVF, waarbij duizenden spermacellen bij elke eicel geplaatst worden.

Teelbalbiopsie

Testiculaire Sperma Extractie (TESE)
Bij deze operatie verwijdert de arts stukjes weefsel van de teelbal. Als er daarin zaadcellen worden gevonden, wordt het weefsel ingevroren om er later eicellen mee te bevruchten.
1 - 2 van 2
Route 371

ZAS Augustinus

Oosterveldlaan 24 , 2610 Wilrijk
Contacteer

Contacteer Fertiliteitscentrum in ZAS Augustinus

Bel ons

Raadpleging

Ma-vr: van 7.30 tot 15 uur

Ook op zondag en feestdagen is er telefonische bereikbaarheid in het ziekenhuis van 9 tot 10.30 uur.  

Vind een zorgverlener

1 - 1 van 1
Filters
Categorie
Nieuws

Zomerregeling dienst Fertiliteit 2024

In de zomer zijn de fertiliteitslaboratoria van ZAS tijdelijk gesloten omwille van verplichte reinigingsprocedures en beperkte beschikbaarheid van de medewerkers.
Cover page of the brochure Centrum voor Reproductieve Geneeskunde
Centrum voor Reproductieve Geneeskunde
Cover page of the brochure Consultatie bij de kinderwens-diëtist
Consultatie bij de kinderwens-diëtist
Cover page of the brochure Een miskraam, wat nu?
Een miskraam, wat nu?
Cover page of the brochure Gezond zwanger
Gezond zwanger
Cover page of the brochure Herhaalde miskraam
Herhaalde miskraam
Cover page of the brochure Hoe gebruik je medicatie
Hoe gebruik je medicatie
Cover page of the brochure Social egg freezing - Eicellen invriezen voor later gebruik
Social egg freezing - Eicellen invriezen voor later gebruik
Cover page of the brochure Vruchtbaarheidsbescherming voor kankerbehandeling
Vruchtbaarheidsbescherming voor kankerbehandeling