Dienst

Oncologisch centrum Antwerpen

Oncologie, OCA
In het Oncologisch centrum Antwerpen werken gespecialiseerde artsen en paramedici uit verschillende disciplines samen om je de best mogelijke behandeling en ondersteuning te geven.

Zorgtraject op maat

Voor de diagnose, behandeling en opvolging van kanker werken gespecialiseerde artsen en paramedici uit verschillende disciplines nauw samen. Zo kunnen we het hoogste niveau van oncologische zorg garanderen en iedereen een zorgtraject op maat aanbieden.

Bloedkankers

Het Oncologisch centrum Antwerpen behandelt voornamelijk vaste tumoren. Meer uitleg over de behandeling van bloedkankers vind je bij Hematologie.

Multidisciplinair oncologisch consult 

Tijdens het multidisciplinair oncologisch consult (MOC) bespreken we voor elke patiënt met een kankerdiagnose de optimale behandelingsstrategie.

Gespecialiseerde oncoklinieken 

Afhankelijk van de soort kanker die je hebt, verzorgen we je in een van onze oncoklinieken. Aan elke oncokliniek is een multidisciplinair team van gespecialiseerde artsen en paramedici verbonden die mensen met kanker behandelen, begeleiden en opvolgen binnen een bepaald zorgtraject. 

Expertisecentrum

Kliniek voor gynaecologische tumoren

gynaecologische oncologie, kwaadaardige vrouwenziekten, pelviene oncologie
Kliniek voor neurologische tumoren
Expertisecentrum

Kliniek voor neurologische tumoren

hersentumoren, neuro-oncologie, ruggenmergtumoren, spinale oncologie, perifere zenuwtumoren, niet-aangeboren hersenletsel

Tweede mening

Als je in een ander ziekenhuis de diagnose kanker kreeg, kan je in het Oncologisch centrum Antwerpen terecht voor een tweede mening of second opinion.

Oncologisch begeleidingsteam

Als je kanker hebt, kunnen extra ondersteuning, begeleiding of advies veel voor jou en de mensen rond jou betekenen.

Ondersteunende initiatieven en activiteiten

Het oncologisch begeleidingsteam organiseert regelmatig informatiesessies, workshops, praatcafés en andere activiteiten. Je kan gratis deelnemen. We vragen wel om op voorhand in te schrijven. ZAS heeft voor mensen met kanker ook een bijzondere winkel ‘zonder kassa’: Huis Klaas.

Niet alleen de ziekte, maar ook de kankerbehandeling zijn zwaar voor je lichaam. Met ons bewegingsprogramma voor mensen met kanker helpen we je om je energie, conditie en welzijn weer op peil te brengen.

Wetenschappelijk onderzoek

Het Oncologisch centrum Antwerpen neemt actief deel aan wetenschappelijk onderzoek om de vooruitgang van kankerbehandelingen te bevorderen. Dat onderzoek kan jouw steun goed gebruiken.

Doe een gift!

Onze afdeling oncologische research bestaat uit verschillende units:

  • Clinical Trials Office (CTO) is het klinisch studiebureau van het Oncologisch centrum Antwerpen. Het voert studies uit voor externe opdrachtgevers en ontwerpt eigen studies. Het volgt hierbij een ISO 9001-gecertificeerd kwaliteitssyteem.
  • Translational Cancer Research Unit (TCRU) is de preklinische onderzoekseenheid van het Oncologisch centrum Antwerpen. Die probeert de biologie van kanker beter te begrijpen door onderzoek van weefsel- en bloedmonsters van patiënten.
  • De Biobank verzamelt monsters van patiënten met kanker die door onderzoekers kunnen gebruikt worden voor wetenschappelijk onderzoek.
  • De Fase 1-eenheid legt zich toe op de veilige en hoogkwalitatieve uitvoering van fase 1-studies. Deze klinische studies gaan na of een nieuw geneesmiddel goed wordt verdragen. 

OOR!

Het Overlegorgaan Oncologische Research of OOR! bestaat uit (voormalige) patiënten met kanker, hun naasten en onderzoekers van het Oncologisch centrum Antwerpen. Dankzij dit overlegorgaan kunnen patiënten en hun naasten mee vorm geven aan het kankeronderzoek. 

Laatst bijgewerkt op 14/07/2024
1 - 12 van 27
Filters
Locatie
Oncologisch centrum Antwerpen Radiotherapie

Dr. Charlotte Billiet

ZAS Augustinus
Oncologisch centrum Antwerpen Palliatieve zorg

Dr. Nathalie Blockx

ZAS Augustinus ZAS Middelheim
Oncologisch centrum Antwerpen Radiotherapie

Dr. Piet Dirix

ZAS Augustinus ZAS Palfijn
Oncologisch centrum Antwerpen

Dr. Christiaan Goor

ZAS Augustinus
Oncologisch centrum Antwerpen Radiotherapie

Dr. Philippe Huget

ZAS Augustinus
Oncologisch centrum Antwerpen Radiotherapie

Dr. Ines Joye

ZAS Augustinus
Oncologisch centrum Antwerpen

Dr. Melanie Machiels

ZAS Augustinus
Oncologisch centrum Antwerpen Radiotherapie

Dr. Paul Meijnders

ZAS Augustinus ZAS Palfijn
Oncologisch centrum Antwerpen Radiotherapie

Dr. Carole Mercier

ZAS Augustinus
1 - 7 van 7
Filters
Locatie

Beeldvorming bij (vermoeden van) kanker

Bij de diagnose en ook tijdens de behandeling en opvolging van vaste tumoren zijn meestal regelmatige beeldvormingsonderzoeken aangewezen.

Bloedonderzoek bij vaste tumoren

Bij de diagnose, tijdens en na de behandeling van kanker gebeurt regelmatig een bloedonderzoek. Dat is nodig om de impact van de ziekte en therapie op het lichaam na te gaan.

Colonoscopie

coloscopie, endoscopisch onderzoek van de dikke darm, darmonderzoek
Een colonoscopie is een onderzoek van de dikke darm. Hiervoor gebruiken we een endoscoop: een buisje met op het einde een kleine camera. Die brengen we voorzichtig in via de anus.

Echo-endoscopie

Hiervoor brengen we via je mond of anus een buisje in, met op het uiteinde een echoapparaat. Daarmee bekijken we je spijsverteringskanaal. Soms nemen we weefsel af voor onderzoek.

Erfelijkheidsonderzoek bij kanker

genetisch onderzoek bij kanker, DNA-onderzoek bij kanker
Genetisch onderzoek kan aantonen of het voorkomen van kanker in jouw familie al dan niet erfelijk bepaald is. Bij 5 tot 10 % van alle mensen met kanker is dat het geval.

Gastroscopie

Bij een gastroscopie onderzoekt de arts de slokdarm, maag en twaalfvingerige darm met een endoscoop. Dat is een soepel buisje dat via de mond wordt ingebracht. 

Weefselonderzoek bij (vermoeden van) kanker

pathologisch onderzoek, microscopisch onderzoek
Voor de diagnose van vaste tumoren is weefselonderzoek cruciaal. Daarvoor is meestal een biopsie of punctie van het verdacht weefsel aangewezen.
1 - 5 van 5
Filters
Locatie

Antihormonale therapie

antihormoontherapie, hormoontherapie
De groei van sommige vaste tumoren wordt gestimuleerd door hormonen. Daardoor is bij de behandeling van bepaalde kankers antihormonale therapie aangewezen.

Chemotherapie

behandeling met cytostatica of cytotoxische middelen
Chemotherapie is een behandeling met geneesmiddelen die de groei van kankercellen afremmen of de celdeling verstoren.

Doelgerichte therapie

doelgerichte medicijnen, targeted therapy
Doelgerichte geneesmiddelen werken in op specifieke eigenschappen van de kankercellen. Ze blokkeren bepaalde processen die leiden tot celdeling.

Immunotherapie

immuuntherapie
Bij immunotherapie wordt je immuunsysteem met geneesmiddelen aangepast of versterkt om kankercellen te bestrijden en te vernietigen.

Klinische studies Oncologie

experimentele kankerbehandeling, trial
Klinische studies vormen de basis van de medische vooruitgang. Ze onderzoeken nieuwe behandelingen of nieuwe combinaties van behandelingen en hun werkingsmechanisme.
1 - 2 van 2
Route X

ZAS Cadix

Kempenstraat 100 , 2030 Antwerpen
Contacteer

Contacteer Oncologisch centrum Antwerpen in ZAS Cadix

Bel ons

Afspraak maken

Vind een zorgverlener

Cover page of the brochure Gids bij je kankerbehandeling met medicijnen Gids bij je kankerbehandeling met medicijnen
Cover page of the brochure Raadpleging Kliniek voor familiale kanker Raadpleging Kliniek voor familiale kanker
Cover page of the brochure Oncologisch handboek digestieve oncologie Oncologisch handboek digestieve oncologie
Cover page of the brochure Chemotherapie
Chemotherapie
Cover page of the brochure Sociale dienst oncologie
Sociale dienst oncologie