Expertisecentrum

Kliniek voor hoofd-halstumoren

Ons multidisciplinair team staat in voor de diagnose, behandeling en opvolging van kwaadaardige gezwellen in het hoofd-halsgebied.

Wat is hoofd-halskanker?

Gespecialiseerde zorg

Onze kliniek voor hoofd-halstumoren is een van de grootste behandelaars van tumoren in het hoofd-halsgebied in Vlaanderen. Waarom is dat belangrijk? Uit Belgisch onderzoek is gebleken dat een behandeling voor dit type kanker een betere overleving kent in ziekenhuizen die gespecialiseerd zijn in dit type dan in ziekenhuizen waar ze weinig tumoren in het hoofd-halsgebied behandelen.

Als je in onze Kliniek voor hoofd-halstumoren geopereerd wordt, heeft niet alleen je chirurg veel ervaring met die ingreep, maar ook alle andere artsen en paramedici die bij je behandeltraject betrokken zijn. 

Snelle diagnose en behandeling van mondletsels

Bij mondletsels leidt uitstel van de diagnose en behandeling tot een slechtere prognose. Daarom willen we dat patiënten met mondletsels zo snel mogelijk bij een van onze MKA-chirurgen terechtkunnen. Als je huisarts, tandarts of medisch specialist een mondletsel ziet dat mogelijk kwaadaardig is en ons daarvan via mail op de hoogte brengt, nemen we binnen de 48 uur (met uitzondering van feestdagen en weekends) contact met je op. We plannen dan zo snel mogelijk een afspraak in bij onze mondletsel fasttrack kliniek. 

Multidisciplinaire aanpak

De behandeling van hoofd-halstumoren is complex. Voor de diagnose, behandeling en opvolging van hoofd-halstumoren werken gespecialiseerde artsen en paramedici uit verschillende disciplines nauw samen binnen de Kliniek voor hoofd-halstumoren. Zo kunnen we het hoogste niveau van oncologische zorg garanderen en iedereen een zorgtraject op maat aanbieden.

Bij de behandeling van hoofd-halstumoren zijn NKO-artsen, MKA-chirurgen, medisch oncologen en radiotherapeut-oncologen betrokken. Rond de diagnose en tijdens de opvolging brengen ook specialisten uit andere disciplines hun expertise in, zoals anatoom-pathologen, radiologen en specialisten nucleaire geneeskunde. 

Diagnose

De diagnose stellen we op basis van een biopt, een weefselstaal dat we uit de tumor nemen. Daarna onderzoeken we hoe groot de tumor is en of die doorgroeit in omliggende weefsels zoals je kaakbot. We onderzoeken ook of de tumor uitgezaaid is naar de lymfeklieren in je hals en naar je longen of andere organen. 

Lees meer over mogelijke onderzoeken om een hoofd-halstumor vast te stellen.

Behandeling

Tijdens het multidisciplinair oncologisch consult (MOC) bespreken we de optimale behandelingsstrategie. In het geval van mondholtekanker stellen de artsen meestal een operatie voor, soms nog gevolgd door radiotherapie en/of chemotherapie. Kanker op andere plaatsen in je hoofd-halsgebied behandelt de arts in veel gevallen in eerste instantie met radiotherapie en/of chemotherapie. Je behandelend arts bespreekt samen met jou het behandelplan. 

Lees meer over mogelijke behandelingen van hoofd-halstumoren.

Gespecialiseerd begeleidingsteam

Voor, tijdens en na je behandeling word je begeleid door een hoofd-halsverpleegkundige, logopedist, diëtist, sociaal medewerker en psycholoog. Het hele team heeft veel ervaring met het begeleiden en behandelen van mensen met hoofd-halskanker en heeft oog voor de specifieke problemen die dat soort kanker met zich meebrengt. 

Begeleidingsteam

Lynn Coppens

psycholoog

Eleonora Stellina

verpleegkundig consulente

Lieke Hoppenbrouwers

logopedist

Youri Maryn

logopedist

Griet Van Gestel

logopedist

Ondersteunende activiteiten

Na de behandeling van een hoofd-halstumor kan je problemen ervaren met eten, praten, slikken en/of je uiterlijk. Voor sommigen heeft dat een invloed op hun sociaal leven. Met lezingen en workshops probeert het team van de Kliniek voor hoofd-halstumoren je handvaten te geven om weer mee te doen in de maatschappij. Voorbeelden zijn een kookworkshop voor hoofd-halskankerpatiënten en specifieke themanamiddagen over spraak- en stemproblemen en eet- en slikmoeilijkheden.

Niet alleen de ziekte, maar ook de kankerbehandeling zijn zwaar voor je lichaam. Met ons bewegingsprogramma voor mensen met kanker helpen we je om je energie, conditie en welzijn weer op peil te brengen.

Oorzaken?

De belangrijkste oorzaken van hoofd-halskanker zijn:  

  • roken
  • overmatig alcoholverbruik: reeds vanaf 3 eenheden per dag is er een verhoogd risico bij mannen, bij vrouwen zelfs vanaf 2 eenheden per dag

De combinatie van roken en drinken geeft een sterke verhoging van het risico.

Nuttige links

Onder andere deze organisaties zetten zich ook in voor mensen met een hoofd-halskanker.  

Laatst bijgewerkt op 27/08/2024
1 - 12 van 18
Filters
Conventiestatus
Locatie
Borstkliniek Kliniek voor hoofd-halstumoren Medische beeldvorming

Dr. Anja Bernaerts

ZAS Augustinus ZAS Sint-Jozef
Kliniek voor hoofd-halstumoren MKA (mond-, kaak- en aangezichtschirurgie) 

Prof. dr. Marieke Brands

ZAS Middelheim
Kliniek voor hoofd-halstumoren Labo voor pathologische anatomie

Dr. Wendi Buffet

ZAS Augustinus ZAS Cadix
Kliniek voor hoofd-halstumoren Medische beeldvorming

Dr. Bert De Foer

ZAS Augustinus ZAS Sint-Jozef
Kliniek voor hoofd-halstumoren NKO (neus-, keel- en oorziekten)

Dr. Sophie De Schepper

ZAS Middelheim
Kliniek voor hoofd-halstumoren Medische oncologie Oncologisch centrum Antwerpen Radiotherapie

Dr. Yasmyne Geussens

ZAS Augustinus ZAS Palfijn
Kliniek voor hoofd-halstumoren MKA (mond-, kaak- en aangezichtschirurgie) 

Prof. dr. Olivier Lenssen

ZAS Middelheim
Kliniek voor hoofd-halstumoren Kliniek voor huidtumoren Medische oncologie Oncologisch centrum Antwerpen Radiotherapie

Dr. Nathalie Meireson

ZAS Augustinus ZAS Palfijn
Kliniek voor hoofd-halstumoren Kliniek voor neurologische tumoren Medische oncologie Oncologisch centrum Antwerpen

Dr. Sacha Mignon

ZAS Augustinus ZAS Middelheim
Kliniek voor hoofd-halstumoren Medische oncologie Oncologisch centrum Antwerpen Radiotherapie

Dr. Daan Nevens

ZAS Augustinus
Kliniek voor hoofd-halstumoren Kliniek voor huidtumoren Kliniek voor neurologische tumoren Medische oncologie Oncologisch centrum Antwerpen

Dr. Annemie Rutten

ZAS Augustinus
Borstkliniek Kliniek voor hoofd-halstumoren Kliniek voor urologische tumoren Medische oncologie Oncologisch centrum Antwerpen

Dr. Dirk Schrijvers

ZAS Augustinus ZAS Middelheim
1 - 7 van 7
Filters
Locatie

Beeldvorming bij (vermoeden van) kanker

Bij de diagnose en ook tijdens de behandeling en opvolging van vaste tumoren zijn meestal regelmatige beeldvormingsonderzoeken aangewezen.

Echografie

Ultrasoundonderzoek
Een echografie maakt gebruik van geluidsgolven met een hoge frequentie om organen, spieren en andere structuren in beeld te brengen. Het onderzoek is pijnloos en onschadelijk.

FDG-PET/CT-scan

Dit onderzoek combineert een PET-scan en CT-scan en brengt de beelden samen. Zo worden mogelijke uitzaaiingen in lymfeklieren of bepaalde organen opgespoord.

Kijkonderzoek neus

endoscopie neus, nasale endoscopie, neusendoscopie, nasofaryngoscopie
Bij een neusendoscopie schuift de NKO-arts via een neusgat een flexibel of star buisje met daarop een camera (endoscoop) in je neus om de binnenkant van je neus te bestuderen.

Kijkonderzoek stembanden

stroboscopie, laryngostroboscopie
Bij een stroboscopie schuift de NKO-arts een soort flexibel buisje met daarop een camera (endoscoop) in je keel om de beweeglijkheid van je stembanden te bestuderen.

Kijkonderzoek strottenhoofd

kijkonderzoek larynx, laryngoscopie
Bij een laryngoscopie schuift de NKO-arts een flexibel buisje met daarop een camera (endoscoop) in je keel om je strottenhoofd (larynx) te bestuderen.

Weefselonderzoek bij (vermoeden van) kanker

pathologisch onderzoek, microscopisch onderzoek
Voor de diagnose van vaste tumoren is weefselonderzoek cruciaal. Daarvoor is meestal een biopsie of punctie van het verdacht weefsel aangewezen.
1 - 9 van 10
Filters
Locatie

Chemotherapie

behandeling met cytostatica of cytotoxische middelen
Chemotherapie is een behandeling met geneesmiddelen die de groei van kankercellen afremmen of de celdeling verstoren.

Chirurgie bij mondholtekanker

De chirurg verwijdert de tumor en reconstrueert het deel van de mondholte dat is aangedaan tijdens de operatie.

Doelgerichte therapie

doelgerichte medicijnen, targeted therapy
Doelgerichte geneesmiddelen werken in op specifieke eigenschappen van de kankercellen. Ze blokkeren bepaalde processen die leiden tot celdeling.

Halsklieruitruiming

halsevidement
Bij deze ingreep nemen we de lymfeklieren en lymfebanen uit geselecteerde halsregio’s weg.

Immunotherapie

immuuntherapie
Bij immunotherapie wordt je immuunsysteem met geneesmiddelen aangepast of versterkt om kankercellen te bestrijden en te vernietigen.

Klinische studies Oncologie

experimentele kankerbehandeling, trial
Klinische studies vormen de basis van de medische vooruitgang. Ze onderzoeken nieuwe behandelingen of nieuwe combinaties van behandelingen en hun werkingsmechanisme.

Schildklierchirurgie

Een operatie waarbij de arts je schildklier gedeeltelijk of volledig verwijdert. Je schildklier is een orgaan vooraan in je hals en zorgt voor de productie van hormonen in je bloed

Wegname onderkaakspeekselklier

wegname glandula submandibularis, submandibulaire speekselklierwegname
Wegname van de volledige onderkaakspeekselklier kan nodig zijn bij chronische ontsteking (met steenvorming) of als er goedaardige of kwaadaardige tumoren aanwezig zijn.

Wegname oorspeekselklier

wegname glandula parotis, parotidectomie
Oppervlakkige of totale wegname van de oorspeekselklier kan nodig zijn bij gezwellen van de oorspeekselklier zoals het pleiomorf adenoom en het adenolymfoom (Warthin-gezwel).
1 - 3 van 3
Banner website
Je krijgt het routenummer bij aanmelding aan de kiosk of balie.

Kliniek voor hoofd-halstumoren in ZAS Vincentius

Sint-Vincentiusstraat 20 , 2018 Antwerpen
Contacteer

Contacteer Kliniek voor hoofd-halstumoren in ZAS Vincentius

Bel ons

Afspraak maken

Vind een zorgverlener

Zorgverleners van deze dienst
1 - 1 van 1
Filters
Categorie
Nieuws

Eremedaille voor het werk van dr. Bert De Foer

Midden september kreeg dr. Bert De Foer de gouden medaille van de European Society of Head and Neck Radiology (ESHNR) op het jaarlijkse ESHNR-congres dat doorging in Malmö, Zweden.