Kliniek voor neurologische tumoren
Expertisecentrum

Kliniek voor neurologische tumoren

hersentumoren, neuro-oncologie, ruggenmergtumoren, spinale oncologie, perifere zenuwtumoren, niet-aangeboren hersenletsel
Onze multidisciplinaire afdeling richt zich op de diagnose, behandeling en (na)zorg van patiënten met tumoren van het centraal zenuwstelsel.

Welkom bij de Kliniek voor neurologische tumoren, een plek waar zorg en expertise samenkomen. Onze experten staan klaar om je te begeleiden en je de best mogelijke zorg aan te bieden.

We beschikken over geavanceerde technologie voor diagnostiek en behandeling van neuro-oncologische aandoeningen. We bieden heel wat behandelingen aan: van chirurgische ingrepen tot innovatieve bestralingsbehandelingen. Bovendien blijft ons team op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen. Steeds streven we ernaar om effectieve en patiëntgerichte zorg te voorzien.  

Samenwerken met andere medische diensten  

Ons neuro-oncologisch team werkt vanuit ZAS Augustinus en bestaat uit neurochirurgen, radiotherapeuten, medisch oncologen, neurologen, neuroradiologen, neuropathologen, een neurologopedist, een endocrinoloog, een neus-keel-oorarts, een klinisch neuropsycholoog en verpleegkundig consulenten.  

Bij diagnose van een tumor van het centraal zenuwstelsel wordt na uitgebreide beeldvorming een individueel behandeltraject opgesteld.

Nazorg

Bij de behandeling van neurologische tumoren is het essentieel om niet alleen de fysieke aspecten, maar ook de emotionele en psychosociale impact aan te pakken. Ons team is er niet alleen voor jou tijdens de behandeling, maar ook daarna, met continue ondersteuning en nazorg.  

Nazorg bij neuro-oncologische aandoeningen omvat een breed scala aan ondersteunende diensten die gericht zijn op het welzijn van patiënten en hun families. Na de diagnose en behandeling van een hersentumor is het essentieel om een uitgebreide aanpak te bieden die verder gaat dan het medische alleen. 

Hieronder volgen enkele belangrijke aspecten van nazorg die worden aangeboden door ons multidisciplinaire neuro-oncologische team.

Een gezamenlijk overleg van specialisten (neurochirurgen, radiotherapeuten, medisch oncologen en zorgverleners) om een uitgebreide aanpak te bespreken voor de behandeling van neuro-oncologische aandoeningen.  

Neuropsychologische begeleiding biedt ondersteuning bij de emotionele en cognitieve gevolgen van een hersentumor en de behandeling ervan. Hoe ga je bijvoorbeeld om met geheugenproblemen?  

Neurolinguïstische begeleiding richt zich op het verbeteren van de taalvaardigheden na neurologische veranderingen, zoals spraakproblemen die kunnen optreden bij hersentumoren.  

Ondersteuning en begeleiding door het multidisciplinaire neuro-oncologische team om je te helpen bij praktische zaken zoals wonen, werken en sociaal leven.

Ondersteuning en begeleiding voor patiënten en hun families in de laatste fase van het leven. We bieden emotionele hulp en een ondersteunende omgeving voor alle betrokkenen. 

Laatst bijgewerkt op 28/06/2024
1 - 1 van 1