Na je opname

Wanneer mag je het ziekenhuis verlaten? Heb je alles mee?
Praktische informatie na je opname

Het ziekenhuis verlaten

Je arts bepaalt wanneer je het ziekenhuis mag verlaten. Verlaat het ziekenhuis nooit op eigen initiatief, maar wacht tot een arts of verpleegkundige vertelt dat je mag vertrekken.

Het verslag van je opname bezorgen we digitaal aan jouw huisarts. Heb je verder alle formulieren mee?

 • Ontslagbrief
 • Voorschriften voor geneesmiddelen, kinesitherapie, thuisverpleegkundige zorg of andere verstrekkingen
 • Een attest voor je werkgever of school
 • Als dat voor jou van toepassing is: formulier voor arbeidsongeschiktheid, ingevuld en ondertekend door je behandelende arts.

Nazorg

Het is belangrijk dat je na je opname goed zorgt voor jezelf. Heb je gedacht aan de volgende zaken?

 • Laat je afhalen
  Heb je een infiltratie of onderzoek/ingreep onder algemene of gedeeltelijke (locoregionale) verdoving ondergaan? Zorg dat er iemand je komt afhalen. Je mag geen voertuig besturen de dag van de ingreep. Jouw bezoek kan een rolstoel gebruiken van het ziekenhuis, zo hoef je niet te voet naar de parking.

  Kan je het ziekenhuis niet op eigen kracht verlaten? Dan kan je gebruik maken van de vervoersdienst van je ziekenfonds, een taxi, of, in nood, een ziekenwagen. 
  De verpleegkundige maakt een afspraak voor jou.

 • Gezelschap thuis
  Heb je een operatie of onderzoek ondergaan? Zorg dat er de eerste 24 uur na de opname iemand bij jou blijft. 
 • Nazorg
  Heeft de verpleegkundige je geïnformeerd over de nazorg? (Eventueel dieet, medicatieschema, verzorging van een wonde,...)
 • Op controle
  Weet je wanneer je opnieuw op consultatie moet komen? 
   

Hulp nodig?

Voorzie je problemen bij je thuiskomst? Heb je nood aan thuisverpleegkundige, gezinszorg, maaltijddiensten of andere hulp? Vraag de verpleegkundige om een gesprek met de sociale dienst, zij helpen je graag verder.

Je factuur

Je hoeft niet meteen na je verblijf te betalen. Je ontvangt de ziekenhuisrekening enkele weken na je ontslag. Op deze factuur staan enkel de niet-terugbetaalbare kosten (remgeld). Alle overige kosten hebben we al verrekend via het ziekenfonds.

Betaal je rekening op tijd, zo vermijd je intresten.

Heb je vragen? Hier lees je alles over de samenstelling van jouw factuur en vind je antwoorden op de meest gestelde vragen.