Op deze pagina
- Wat is een MRI?
- Waar kan je terecht voor een MRI?
- Hoe een afspraak maken voor een MRI?
- Hoe bereid je je voor op een MRI?
- In welke situaties is vóór het onderzoek overleg met de radioloog nodig?
- Waar en wanneer meld je je aan en wat gebeurt er daarna?
- Hoe verloopt een MRI?
- Via welke weg krijg je het resultaat van een MRI?
- In welke situaties is een MRI niet mogelijk?
Wat is een MRI?
MRI staat voor magnetic resonance imaging. Dat wil zeggen dat er gebruikgemaakt wordt van een sterk magnetisch veld en radiogolven om beelden van het menselijk lichaam te maken. De magneetspoelen vormen een wijde tunnel.
Er worden geen röntgenstralen gebruikt. Een MRI heeft dus geen schadelijke gevolgen voor je gezondheid en is pijnloos.
Waar kan je terecht voor een MRI?
Je kan een MRI laten nemen in ZAS Augustinus, ZAS Cadix, ZAS Palfijn, ZAS Middelheim en ZAS Vincentius.
Hoe een afspraak maken voor een MRI?
- Je hebt altijd een voorschrift van een arts nodig. We kunnen en mogen geen onderzoeken uitvoeren zonder voorschrift.
- Voor een MRI heb je altijd een afspraak nodig.
Afsprakeninfo Medische beeldvorming per campus
Hoe bereid je je voor op een MRI?
- In de meeste gevallen moet je niet nuchter zijn. Je mag vóór het onderzoek gewoon eten en drinken en je gebruikelijke medicijnen nemen.
- Voor een klein aantal onderzoeken moet je wel nuchter zijn. Onze medewerkers melden dat als je je afspraak maakt.
- Gelieve vóór een MRI geen make-up te gebruiken.
- Waardevolle en niet-noodzakelijke bezittingen laat je beter thuis.
- Als je last hebt van claustrofobie (angst in besloten ruimte), bespreek je dat het best op voorhand met je behandelend arts. Die kan eventueel een mild kalmeermiddel voorschrijven dat je meeneemt naar de afspraak.
In welke situaties is vóór het onderzoek overleg met de radioloog nodig?
- Je hebt (mogelijk) een metalen voorwerp in je lichaam, zoals vaatclips, een kunsthartklep, bloedstelpende clips in de hersenen, een metaalsplinter (in de ogen), shrapnel (granaatscherven) of chirurgische nietjes.
- Je bent zwanger of denkt zwanger te kunnen zijn. Er zijn geen schadelijke effecten op de ongeboren baby bekend. Toch vermijden we een MRI uit te voeren in het eerste trimester van een zwangerschap, tenzij het strikt noodzakelijk is.
Waar en wanneer meld je je aan en wat gebeurt er daarna?
- De dag van het onderzoek breng je je identiteitskaart en het voorschrift van je arts mee.
- Je schrijft je in aan de inschrijvingsbalie in de inkomhal van het ziekenhuis of aan de kiosk in de inkomhal.
- Je volgt de aangegeven route en meldt je 30 minuten voor het afgesproken uur aan op de dienst Medische beeldvorming.
- Vlak voor het onderzoek vul je een vragenlijst in. We kijken die goed na om na te gaan of er redenen zijn om geen MRI-onderzoek te doen. Vraag indien nodig hulp aan onze medewerkers om de vragenlijst in te vullen.
- Voor je welzijn is het belangrijk vóór het onderzoek te melden of een van de volgende punten op jou van toepassing is:
- niet-verwijderbare piercings en oorringen
- permanente make-up
- ventrikeldrain
- niet-verwijderbaar orthodontisch materiaal (zoals beugel, blokjes e.a.)
- Heb je een mild kalmeermiddel bij dat je verwijzend arts voorschreef? Laat ons dat weten als je je aanmeldt zodat de verpleegkundige je kan verwittigen wanneer je het mag innemen.
- Daarna neem je plaats in de wachtzaal waar de verpleegkundige je komt halen voor het onderzoek.
- Je kleedt je uit in een omkleedruimte en krijgt een badjas of operatieschort die je tijdens het onderzoek mag aanhouden.
- Omwille van het sterk magnetisch veld moet je alle metalen en magnetische voorwerpen in de omkleedruimte achterlaten: sleutels, muntstukken, gebitplaatjes, hoorapparaat, gekleurde contactlenzen, bankkaarten, juwelen, piercings, smartphone, bril, haarspelden en andere metalen voorwerpen.
- Voor een beperkt aantal onderzoeken wordt een contrastmiddel toegediend. Je krijgt dan op voorhand een katheter (naald met buisje) in de arm. Bij een MRI gebruiken we gadolinium. Dat contrastmiddel is volledig veilig: het is niet radioactief, bevat geen jodium en geeft weinig tot geen nevenwerkingen. Het toedienen van contrast is alleen noodzakelijk om betere onderzoeksresultaten te verkrijgen. Het wil dus niet zeggen dat er iets ernstigs met jou aan de hand is. Als je vroeger allergisch reageerde op contrastvloeistof moet je dat aanduiden op de vragenlijst die je voor het onderzoek invult.
- Bij bepaalde MR-onderzoeken van de buik/onderbuikregio geven we soms een injectie met Buscopan om de bewegingen van de darmen te verminderen. Die injectie geeft een tijdelijke ontspanning van de buik. Een mogelijke bijwerking van dat product is een droge mond, maar dat ongemak verdwijnt na het onderzoek.
Verhinderd?
- Kan je niet aanwezig zijn? Verwittig ons dan tijdig zodat we andere patiënten kunnen helpen.
- Ben je niet aanwezig en heb je je afspraak niet geannuleerd? Dan blijft je afspraak geregistreerd en zullen we ze aanrekenen.
Hoe verloopt een MRI?
- De verpleegkundige legt je zo comfortabel mogelijk op de onderzoekstafel. Dat is een verschuifbare tafel in een tunnel (magneetopening). De tunnel is aan de voor- en achterkant open. Je ligt op je rug of op je buik. Dat hangt af van het soort onderzoek dat gevraagd werd.
- Alleen bij een MRI van je knie, voet, enkel of hiel ligt je hoofd buiten de tunnel. Voor alle andere onderzoeken ligt je hoofd in de tunnel.
- Om je gehoor te beschermen, krijg je oordoppen of een hoofdtelefoon zodat je zo weinig mogelijk hinder ondervindt van de toestelgeluiden.
- In je hand krijg je een drukknop/bel zodat je de verpleegkundige kan verwittigen als er een probleem is tijdens het onderzoek.
- De onderzoekstafel wordt langzaam in de magneetopening geschoven.
- Tijdens het onderzoek hoor je gebrom van de machine, een luid kloppend geluid als de magneetgolven aan- en afgezet worden en andere machinegeluiden. Dat is normaal.
- Het is uiterst belangrijk dat je tijdens het onderzoek stil blijft liggen.
- Tijdens de scan observeren we je heel de tijd via een camera en kan de verpleegkundige met je praten. Soms vragen we om even je adem in te houden.
- Als het onderzoek gedaan is, schuiven we je terug uit het toestel. De verpleegkundige helpt je van de onderzoekstafel.
- Het onderzoek duurt tussen 15 en 45 minuten.
- Omdat een MRI geen nevenwerkingen geeft, mag je na het onderzoek de dienst gewoon verlaten.
- Opgelet: Als je een kalmeermiddel nam, mag je na het onderzoek zelf niet met de auto rijden.
Via welke weg krijg je het resultaat van een MRI?
Je ontvangt een brief met 2 codes voor ons patiëntenportaal: een toegangscode en een PIN-code. In ZAS Augustinus en ZAS Vincentius krijg je in plaats van 2 codes 1 token voor PACSonWEB. Met die codes of token kunnen jij en je behandelend arts de beelden en het verslag van het onderzoek online consulteren.
De arts die het onderzoek voor je voorschreef, krijgt de beelden en het verslag automatisch via digitale weg.
Let op! De dienst Medische beeldvorming geeft je codes of token nooit telefonisch door. Ze zijn strikt persoonlijk. Ben je ze verloren? Dan haal je zelf nieuwe af bij de dienst Medische beeldvorming waar je het onderzoek liet uitvoeren.
Ereloonsupplementen
Voor de uitvoering van onderzoeken medische beeldvorming kunnen in ZAS ereloonsupplementen worden aangerekend. Voor een MRI gebeurt dat alleen als het onderzoek op jouw verzoek plaatsvindt buiten de klassieke werkuren (op een weekdag tussen 18u ’s avonds en 8u ’s morgens, tijdens het weekend of op een feestdag) zonder dat het medisch dringend is.