banner website

CT-scan

computertomografie
Een CT-scanner maakt met röntgenstralen dwarsdoorsneden van je lichaam. Om het contrast tussen de verschillende weefsels te vergroten, krijg je vaak een contrastmiddel toegediend.

Waar kan je terecht voor een CT-scan?

Je kan een CT-scan laten nemen in ZAS Augustinus, ZAS Cadix, ZAS Palfijn, ZAS Middelheim, ZAS Sint-Jozef en ZAS Vincentius

Hoe een afspraak maken voor een CT-scan?

  • Je hebt altijd een voorschrift van een arts nodig. We kunnen en mogen geen onderzoeken uitvoeren zonder voorschrift.
  • Voor een CT-scan heb je altijd een afspraak nodig.

Afsprakeninfo Medische beeldvorming per campus

 

Waarop letten als je voor een CT-scan naar het ziekenhuis komt?

  • Als je een afspraak maakt voor een CT-scan, melden onze medewerkers of je nuchter moet zijn.  
  • Als je nuchter moet zijn, mag je 4 uur voor het onderzoek niet eten, drinken of roken.
  • De dag van het onderzoek breng je je identiteitskaart en het voorschrift van je arts mee.
  • Je schrijft je in aan de inschrijvingsbalie in de inkomhal van het ziekenhuis of aan de kiosk in de inkomhal.
  • Je volgt de aangegeven route en meldt je aan op de afdeling Medische beeldvorming.
  • Kan je niet aanwezig zijn? Verwittig ons dan tijdig zodat we andere patiënten kunnen helpen.
  • Ben je niet aanwezig en heb je je afspraak niet geannuleerd? Dan blijft je afspraak geregistreerd en zullen we ze aanrekenen. 

Hoe verloopt een CT-scan?

Een CT-scanner, soms ook wel CAT-scanner, CT of gewoon ‘scanner’ genoemd, bestaat uit twee delen: een horizontale tafel en een grote ring. Tijdens het onderzoek lig je op de tafel. Die schuift door de ring. In die ring zitten de zenders van de röntgenstralen en aan de andere kant zitten de ontvangers. Dat geheel draait rond jou terwijl je door de CT schuift.

Tijdens het scannen hoor je een zacht geluid door het draaien van de röntgenbuizen. Het kan zijn dat we je vragen om even je adem in te houden.

De computer zet al de gemeten informatie om in verschillende doorsnedes van het gescande lichaamsdeel. Een CT-scanner kan zeer fijne dwarsdoorsneden van minder dan 1 mm maken, waarmee we driedimensionale beelden kunnen reconstrueren.

Het onderzoek zelf duurt 5 tot 10 minuten.

Het kan zijn dat we vragen om gedurende een uur voor het onderzoek een liter water met een contrastmiddel te drinken. Dat is vooral bij abdominale onderzoeken (buik). De radioloog zal voor elk onderzoek overwegen of een contrastmiddel al dan niet noodzakelijk is. 

Via welke weg krijg je het resultaat van een CT-scan?

Je ontvangt een brief met 2 codes voor ons patiëntenportaal: een toegangscode en een PIN-code. In ZAS Augustinus, ZAS Sint-Jozef en ZAS Vincentius krijg je in plaats van 2 codes 1 token voor PACSonWEB. Met die codes of token kunnen jij en je behandelend arts de beelden en het verslag van het onderzoek online consulteren.

De arts die het onderzoek voor je voorschreef, krijgt de beelden en het verslag automatisch via digitale weg.

Let op! De dienst Medische beeldvorming geeft je codes of token nooit telefonisch door. Ze zijn strikt persoonlijk. Ben je ze verloren? Dan haal je zelf nieuwe af bij de dienst Medische beeldvorming waar je het onderzoek liet uitvoeren. 

CT-scan met contrastmiddel

Vaak krijg je eerst een contrastmiddel toegediend. Daarmee kunnen we bepaalde weefsels, organen en gewrichten beter in beeld brengen.

De arts overweegt voor elk onderzoek of het aangewezen is om bij jou een contrastmiddel te gebruiken of niet.

Er bestaan verschillende contrastvloeistoffen en verschillende manieren om die toe te dienen: via de mond (oraal), via de anus (rectaal), via een ader (intraveneus) of via een rechtstreekse punctie in het gewricht. 

Mogelijke bijwerkingen als je het contrastmiddel via een ader krijgt

Als je een contrastvloeistof krijgt toegediend via een ader, kan je een warmtegevoel krijgen en zelfs het gevoel dat je moet plassen. Je kan ook een vreemde smaak in de mond krijgen. Die reacties zijn normaal en verdwijnen vanzelf na enkele minuten. 

Mogelijke bijwerkingen als je een jodiumhoudend contrastmiddel krijgt

Bij jodiumhoudende contrastmiddelen treden zelden bijwerkingen op. Het kan wel zijn dat je allergisch bent voor jodium. Bij een allergische reactie kan je tijdelijk last hebben van niezen, papels (rode, verhoogde bobbels op je huid), jeuk, benauwdheid en zwelling van ogen, lippen of de keel.

Weet je dat je overgevoelig of allergisch bent voor jodium? Verwittig dan voor de start van het onderzoek de arts of verpleegkundige. Bij patiënten met een gekende jodiumallergie voeren we contrastonderzoeken alleen onder strikte voorwaarden uit en onderdrukken we vooraf met behulp van medicatie een allergische reactie. 

Ereloonsupplementen

Voor de uitvoering van onderzoeken medische beeldvorming kunnen in ZAS ereloonsupplementen worden aangerekend. Voor een CT-scan gebeurt dat alleen als het onderzoek op jouw verzoek plaatsvindt op een weekdag buiten de klassieke werkuren (op een weekdag tussen 18u ’s avonds en 8u ’s morgens, tijdens het weekend of op een feestdag) zonder dat het medisch dringend is.

Laatst bijgewerkt op 03/12/2024
1 - 3 van 3
Filters
Locatie