Kwaliteitslabels

De overzicht van de voornaamste kwaliteitslabels binnen ZAS.

Brandwondencentrum

Het brandwondencentrum van ZAS Cadix heeft een officiële accreditatie van de European Burns Association (EBA). Die accreditatie geeft aan dat het brandwondencentrum medische zorg van hoge kwaliteit aanbiedt en hoog scoort op vlak van organisatie, opleiding van medewerkers en infrastructurele voorzieningen. 

Cardiologie

De erkenning ‘Hypertension centre of excellence’ is uitgereikt door de European Society of Hypertension en houdt in dat het ZAS Hartcentrum inspanningen levert om kennis over te hoge bloeddruk (hypertensie) te delen met andere zorginstellingen.  

Fertiliteitscentrum

Het Fertiliteitscentrum - ook gekend als Centrum voor Reproductieve Geneeskunde - van ZAS Middelheim heeft een ISO  9001-certificaat. Dat garandeert kwaliteitsvolle patiëntgerichte zorg.  

Hematologie

De JACIE-accreditatie (Joint Accredition Committee ISCT – Europe & EBMT) is een internationaal erkende accreditatie voor centra die stamceltransplantaties en celtherapie uitvoeren. De dienst Hematologie, die deel uitmaakt van het Oncologisch centrum Antwerpen, heeft een JACIE-accreditering.  

Klinisch laboratorium

De BELAC-accreditatie volgens de ISO 15189 norm wordt toegekend aan medische laboratoria die voldoen aan de vooropgestelde kwaliteitseisen. Het klinisch laboratorium van ZAS bestaat uit de samenvoeging van twee reeds BELAC-geaccrediteerde laboratoria (ZNA: 318-MED, GZA: 404-MED). 

Laboratorium voor pathologische anatomie

De BELAC-accreditatie, gebaseerd op de internationale ISO15189 norm, wordt toegekend aan laboratoria die voldoen aan de vooropgestelde kwaliteitseisen. Zo behaalde het Laboratorium Pathologische Anatomie van ZAS de ‘628-MED accreditatie’.

Materniteit

De materniteit in ZAS Vincentius behaalde het label 'baby- en moedervriendelijk ziekenhuis (BFHI)', een internationaal certificaat van UNICEF en de Wereldgezondheidsorganisatie. Het label is een internationale erkenning voor

  •  de inspanningen om borstvoeding te promoten en ondersteunen, 
  • het moedervriendelijke beleid in de verloskamer.  

Neuro-endocriene tumoren

ZAS is samen met AZ Klina, AZ Monica, AZ Rivierenland, UZA, VITAZ en AZ Voorkempen lid van het ‘NETwerk’ (NET staat voor neuro-endocriene tumoren). De European NeuroEndocrine Tumor Society (ENETS) erkent ZAS als excellentiecentrum voor de diagnose en behandeling van neuro-endocrine tumoren (o.a. complexe tumoren aan de maag, darm of pancreas).  

Nucleaire geneeskunde

ZAS werkt samen met de dienst nucleaire geneeskunde van het UZA voor het beheren van het overkoepelend Da Vinci PET/CT-centrum. Dit centrum heeft een EARL-accreditatie, een soort kwaliteitskeurmerk voor de continue goede performantie van onze PET/CT-camera om studies uit te voeren. 

Oncologisch Centrum Antwerpen

De Clinical Trials Office (CTO) van het Oncologisch Centrum Antwerpen werkt met een kwaliteitsbeheersysteem dat al meer dan 10 jaar een ISO 9001-certificaat krijgt. Alle activiteiten van CTO zijn optimaal aangepast aan de uitvoering van klinische studies. 

Oncologisch centrum Antwerpen

Oncologisch centrum Antwerpen is geaccrediteerd als European Society for Medical Oncology (ESMO Designated Center for Palliative Care), een erkenning voor de uitmuntendheid in medische oncologie.

Laatst bijgewerkt op 15/07/2024