Voorbereiding
Om een veilige verdoving te kunnen geven, moet je de dag van de ingreep nuchter zijn. Dat betekent dat je vanaf middernacht niet meer mag eten, drinken, snoepen en roken, tenzij je andere instructies kreeg.
Wat is wel toegelaten?
- Tot 2 uur voor de ingreep: heldere vloeistoffen: plat water, koffie of thee zonder melk, helder appelsap zonder pulp (maximaal 1 glas).
- Tot 1 uur voor de ingreep: medicatie met een slok water.
Heb je toch gegeten of gedronken? Meld dat dan zeker aan een verpleegkundige op je afdeling. We moeten, in het belang van je eigen gezondheid, de ingreep waarschijnlijk even uitstellen.
Heb je diabetes? Neem dan de dag van de ingreep geen antidiabetica in pilvorm en geen insuline (tenzij anders afgesproken met je arts).
Dit zijn de nuchtertijden voor volwassenen. Voor de verdoving van kinderen gelden andere nuchtertijden.
Belangrijk
Respecteer de regels over nuchter blijven. Als je dat niet doet, kan dat je leven in gevaar brengen en tot uitstel van de ingreep of het onderzoek leiden.
Verloop
In de operatiezaal krijg je een infuus in je arm waarlangs de anesthesist slaapmiddelen, pijnstillers en eventueel spierontspanners inspuit. Zodra je slaapt, plaatst de anesthesist ook een buisje in je keel waarlangs je ademhaling tijdens de narcose wordt gecontroleerd. Je merkt niets van de operatie en je kan je er achteraf ook niets van herinneren.
Tijdens de operatie houdt de anesthesist voortdurend de diepte van de narcose en pijnstilling, je hartslag, ademhaling, lichaamstemperatuur, bloedverlies en werking van de organen in het oog en stuurt bij waar nodig.
Nazorg op recovery
Na de operatie ga je naar de uitslaapkamer, ook wel ‘ontwaakzaal’, ‘verkoever’ of ‘recovery’ genoemd. Onder de leiding van de anesthesisten houden gespecialiseerde verpleegkundigen je hartslag, bloeddruk en zuurstofgehalte in de gaten. Ze bekijken ook of verdere pijnstilling nodig is. Het verblijf in de ontwaakzaal varieert van een half uur tot enkele uren. Bij een grote operatie of als je zwaar ziek bent, opteert de anesthesist er soms voor om je meteen na de operatie naar de afdeling Intensieve zorg te brengen waar je eventueel vertraagd kan ontwaken en langer van dichtbij kan opgevolgd worden.
Je mag terug naar je kamer zodra je goed wakker bent, je conditie stabiel is en je pijn en misselijkheid onder controle zijn.
Aandachtspunten na een volledige verdoving
- Laat je naar huis brengen door een verantwoordelijk persoon.
- De dag van de volledige verdoving mag je geen voertuigen of machines bedienen.
- Neem de dag van de volledige verdoving geen belangrijke beslissingen of onderteken geen belangrijke documenten.
- Blijf tot de volgende ochtend onder toezicht van een volwassene.
Bijwerkingen en risico’s
Een verdoving kan bijwerkingen met zich meebrengen. Afhankelijk van de soort verdoving, zijn er soms ook risico’s aan verbonden.
Lees meer over mogelijke bijwerkingen en risico’s bij een volledige of gedeeltelijke verdoving.