banner website

Uitstrijkje

PAP-test, HPV-screening, baarmoederhalskankerscreening
De arts onderzoekt je baarmoederhals op de aanwezigheid van abnormale cellen of het humaan papillomavirus (HPV). Dat virus kan op termijn tot baarmoederhalskanker leiden.

Wat is een uitstrijkje?

Een uitstrijkje is een routineonderzoek waarbij je gynaecoloog of huisarts enkele cellen van je baarmoederhals neemt. Die cellen worden onderzocht in het labo. Een uitstrijkje helpt om afwijkende cellen op te sporen die uiteindelijk kunnen veranderen in baarmoederhalskanker. 

Hoe verloopt het onderzoek?

Je maakt zelf een afspraak bij je huisarts of gynaecoloog. Kies een dag uit waarop je niet ongesteld bent.

Het onderzoek duurt maar enkele minuten. Je ontkleedt je onderaan en gaat liggen in de stoel, met je voeten in de steunen. De gynaecoloog of huisarts neemt via je vagina met een borsteltje enkele cellen van je baarmoederhals. Daarna mag je je weer aankleden. De arts vertelt je wanneer je de resultaten mag verwachten.

De arts doet de cellen in een potje en stuurt ze naar het labo. Daar bekijkt een patholoog de cellen onder een microscoop. 

Enkele weken later krijgt jouw arts de resultaten van het labo binnen. Zijn er cellen die niet helemaal normaal zijn? Dan spreken we van een ‘afwijkend uitstrijkje’. 

Je arts legt je uit wat het resultaat betekent en of er een behandeling nodig is. 

Een afwijkend uitstrijkje, wat betekent dat?

Een afwijkend uitstrijkje betekent dat er cellen in je baarmoederhals gevonden zijn die zich niet normaal gedragen. Die afwijking is meestal het gevolg van een besmetting met het Humaan Papilloma virus (HPV)

Hoe vaak moet je een uitstrijkje laten nemen?

We raden je aan om vanaf de leeftijd van 25 jaar elke 3 jaar een uitstrijkje laten maken om baarmoederhalskanker vroegtijdig op te sporen. Je maakt de afspraak zelf bij je huisarts of gynaecoloog. 

Waarom is een uitstrijkje belangrijk?

Dankzij een uitstrijkje kunnen we afwijkende cellen in je baarmoederhals in een vroeg stadium opsporen en behandelen, voordat ze de kans hebben om in kankercellen te veranderen. Met andere woorden: een uitstrijkje verkleint de kans dat je ooit baarmoederhalskanker krijgt. 

1 - 1 van 1
Filters
Locatie